Zdanenie alkoholických nápojov v SR je podľa riaditeľa Heinekenu neférové

Zdanenie alkoholických nápojov na Slovensku je neférové, a to aj z pohľadu krajiny ich pôvodu. Uviedol to dnes na stretnutí s novinármi nový generálny riaditeľ spoločnosti Heineken Slovensko Odin Goedhart.


"Približne 80 % spotreby piva sa produkuje na Slovensku, ale pri víne to je len polovica. Nulovou daňou tak do veľkej miery podporujeme dovezené víno. Sme presvedčení, že zrovnoprávnenie a spravodlivosť v daňovom systéme sú dôležité pre to, aby nejaký nápoj nebol diskriminovaný na trhu," spresnil.
Pripomenul zároveň, že v dôsledku zvýšenia dane iba na pivo o 100 % v roku 2003 klesol následne jeho predaj až o 10 %. To malo podľa neho priamy vplyv na príjmy štátneho rozpočtu a tiež na zamestnanosť. "V roku 2010 sme opäť čelili pokusu vtedajšej vlády zvýšiť daň, opäť iba na pivo, a to o 50 %. Vtedy sa zámer nakoniec nezrealizoval a bolo to veľmi múdre rozhodnutie," dodal.
Zmeny v zdaňovaní alkoholických nápojov v SR však nie sú aktuálnou témou. "Ministerstvo financií SR zatiaľ o zmene spotrebných daní neuvažuje," uviedol pre TASR v reakcii na vyjadrenia šéfa spoločnosti Heineken Slovensko tlačový odbor rezortu financií SR.
Heineken Slovensko patrí do pivovarníckej skupiny Heineken, ktorá je najväčšou pivovarníckou skupinou v Európe a treťou najväčšou na svete. Na Slovensku ju reprezentujú tri spoločnosti, Heineken Slovensko, a. s., Heineken Slovensko Sladovne, a. s., a Heineken Slovensko Distribúcia, s. r. o., ktoré zamestnávajú takmer 700 ľudí. Na slovenskom pivnom trhu má Heineken Slovensko 40-% podiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy