Tohtoročná žatva bola mierne nadpriemerná

Žatva v roku 2023 bola mierne nadpriemerná, kvalita zožatých plodín však nebola všade prvotriedna. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

„Priebeh žatvy bol prevažne pokojný a počasie nebolo také extrémne ako po minulé roky. Aj preto hodnotíme žatvu ako mierne nadpriemernú. Kvalita úrody však bola v tomto roku veľmi rôznorodá,“ spresnil Korpáš. Tohtoročná žatva začala podľa neho 20. júna v najnižšie položených oblastiach Slovenska a skončila 14. septembra v oblasti Tatier.

Priblížil, že ozimná pšenica poskytla priemernú úrodu 6,48 tony z hektára (t/ha), jarná pšenica 5,46 t/ha, pšenica spolu 6,45 t/ha, jačmeň ozimný 5,50 t/ha, jačmeň jarný 5,79 t/ha a repka 3,55 t/ha. „Pri všetkých kategóriách hovoríme o vyššej úrode v rámci dlhodobého priemeru. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora získava údaje od svojich členov z jednotlivých regionálnych komôr, preto nehovoríme o celoslovenskom priemere. Ten sa môže v porovnaní s údajmi SPPK mierne líšiť,“ upozornil.

Kvalitatívne je úroda veľmi rôznorodá

Zdôraznil, že kvalitatívne je úroda veľmi rôznorodá. Niektoré lokality zaznamenali mimoriadne kvalitnú úrodu potravinárskej pšenice a sladovníckeho jačmeňa. V niektorých oblastiach Slovenska však vplyvom poveternostných podmienok nebola kvalita najlepšia a obilie tak skončilo len na skŕmenie pre zvieratá.

„V rámci Slovenska evidujeme aj škody na úrode, ktoré spôsobilo najmä počasie a zver. Predovšetkým v trnavskom a bratislavskom regióne narobili obrovské škody hraboše. Na východe Slovenska 19. júla napáchala značné škody ničivá búrka. Jednalo sa hlavne o škody v okrese Sobrance, kde boli zničené porasty repky, slnečnice, sóje a kukurice,“ poznamenal.

Korpáš dodal, že poľnohospodári aktuálne finišujú s prípravou pôdy na ďalšiu sejbu, prípadne ešte zbierajú slamu. V mnohých regiónoch už vysievajú repku.

Viac o téme: jačmeň , obilie , poľnohospodárstvo , pšenica , repka , Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora SPPK , žatva

Súvisiace články

Aktuálne správy