Názory čitateľov


Názory k článku:
Košické oceliarne pod tlakom: U.S. Steel odstavil druhú z troch vysokých pecí

6. 12. 2022   anonym
Zo správ:
Najvyšší súd Ukrajiny včera potvrdil legitimitu skoršieho rozhodnutia Ústavu národnej pamäti Ukrajiny, že symboly divízie SS „Galicia“ [Halič] nepodliehajú zákonu zakazujúcemu komunistickú a nacistickú ideológiu symbolov.
A čo hovorí Wikipedia [EN] ?
14. divízia Waffen granátnikov SS (1. galícijská [haličská])
Ďalšia nemecká správa Sicherheitsdienst hovorí: „Slováci sa vo všeobecnosti sťažujú na Ukrajincov, že sú to banda gaunerov, ktorí sú zodpovední za mnohé prehrešky. Podľa správ od mnohých Slovákov sme sa dozvedeli, že Ukrajinci sa sťažujú na boľševikov a vždy hovoria, že sú oveľa väčší problém ako Nemci.
Existuje množstvo dôkazov o značných problémoch s nedisciplinovanosťo u a nesprávnym správaním divízií z iných zdrojov. Veliteľ divízie dokonca žiadal o právomoc strieľať ukrajinských príslušníkov SS bez súdu.
Slovenský štátny archív v Bratislave disponuje aj množstvom užitočných podkladov, ktoré dokazujú vojnové zločiny SS Galícia na Slovensku.
Príslušníci ukrajinskej divízie SS, najmä členovia Kampfgruppe Wittenmayer z divízie Galícia, boli dokázateľne zapojení do zabíjania a represálií voči civilnému obyvateľstvu. Jednotka Wittenmayer bola zapojená do útoku na obec Smrečany, kde bola vypálená ako odveta za údajnú pomoc partizánom.
Došlo k útoku tej istej jednotky na obec Nižná Boca, kde ukrajinskí esesáci vtrhli do krčmy, vypočúvali mužov a následne popravili 5 dedinčanov ako údajných partizánov. Jeden z nich, Cyril Záhradník, mal len 15 rokov a zomrel pri volaní na svoju mamu. Zatkli ho za to, že mal vo vrecku ruskú mincu, a na mieste zastrelili. Pritom, nikto sa nesmel stať partizánom, kým nedovŕšil 18 rokov.
Existuje jednoznačný dôkaz, že niektoré jednotky divízie Galícia na Slovensku sa počas svojej služby pre nacistov dopustili vojnových zločinov a že pri potláčaní Slovenského národného povstania boli vážne problémy s ich disciplínou a správaním. Niektoré z galícijských jednotiek boli počas svojej existencie zapletené do strašných zverstiev v okrese Brody, v Poľsku a na Slovensku.
Od 15. októbra 1944 vytvorili dve bojové skupiny Wittenmayer a Wildner. Divízia operovala v koordinácii s kampfgruppe z divízie SS Horst Wessel. Podľa slovenského historika K. Fremalu „príslušníci oddielu pomáhali pri protipartizánskych, represívnych ako aj teroristických akciách a dopustili sa vrážd a iné excesov“
Z divízie dezertovalo na území Slovenska asi 200 vojakov; mnohí sa pridali k slovenským partizánom, ktorí ich očividne nenávideli, keďže ich mesiace terorizovali a páchali bezohľadné zločiny na miestnych civilistoch, no pozoruhodne im stále dovolili vstúpiť do svojich radov.
- teraz už som z toho magor - kto bol dobrý a kto zlý ???
Nemci, Rusi, Ukrajinci, či Slováci :(
Dobrí sú asi Nemci - lebo vedú EU a sú nacisti - pritom zlí sú určite Rusi, lebo sú komunisti - nie ?
Takže dobrí sú aj Ukrajinci - ale prečo sú potom zakázané nacistické symboly - keď Hugo Boss šil tak prekrásne esesácke uniformy ???
6. 12. 2022   anonym
odporúčam prerobiť to na vodík
1/1