Názory čitateľov


Názory k článku:
Sporiť si treba aj v ťažkých časoch, odporúča odborník

30. 10. 2022   M.V.
Málo ľudí si uvedomuje, že vývoj smeruje k zániku dôchodkových systémov a nezostane nič iné ako práca, ak nejaká bude a človek splní zdravotné predpoklady. V USA zostali desiatky miliónov ľudí bez dôchodku a v Spojenom královstve to bolo len o kúsok ďalej. Všetko spôsobil náhly zlom v investovaní ako následok ropnej havárie v Mexickom zálive. Pokuty boli v miliardách. Teraz je naviac taký nový šport kto okradne všetkých ľudí na Zemi rýchlejšie a zničí ich možnosti obživy, sporiť treba rozumne od istého veku. Únia sa tiež ponáhľa k takému istému stavu.
29. 10. 2022   Prelozene z newspeaku
Problem je, ze pri platoch pracujucej chudoby v SR, ktora nie ze by chcela, ale bola donutena a nasledne saturovana lokalne, kupou nehnutelnosti (obvykle na uver) pri ktorom vysledok sporenia, je sporny.
Narast nakladov do absurdnych rozmerov, znamena napriklad tolko, ze z pres roka, dvoch, naklady na energie vzrastli 3-6x, naklady na osobnu automobilovu dopravu 2x, naklady na potraviny a potrebny tovar cca 2x, naklady na udrzbu nehnutelnosti asi 2,5x a naklady na udrzbu auta asi 2x. Naklady na obsluhu dlhu akehokolvek, od precerpaneho kontokorentu, po hypoteku, narastli cca 1,8x..
Sumarny mix, je priblizne 2,5 nasobne zdrazenie prevadzky jedneho standardneho zivota ludskeho zdroja vo vychodnej kolonii EU- Slovensko.
To znamena bud redukciu uspor, alebo pokusit sa zarabat aspon 2,5x tolko, ako pred dvoma rokmi.
Pravdepodobnost ze dnes sa uz uspory ludskych zdrojov v SR pouzivaju na pokryvanie beznych zivotnych nakladov, je asi 65%.
..
Vatsinou totiz ak dojde ku cerpaniu z upsor, sa uspory nielen zmensuju, ale pravdepodobne sa v danom case cerpania ani netvoria.
30. 10. 2022   dino
S tou pracujúcou chudobou je to dosť problematické. Nikto neskúma kolko ludi sa chodi do prace " len socializovat" a je im jedno kolko zarabajú. Ked je táto skupina veľká nie je tlak na zvyšovanie miezd. To je problem našej štátnej a verejnej správy. Pracuje tam prevažne veľké množstvo žien, ktoré sú finančne zabezpečené manželom a nevytvárajú žiaden tlak na mzdy. Ich prioritou je starostlivost o rodinu čiže deti. Ich mzdy sa započítavajú do priemeru a priemer je tým pádom nízky. Ak by sa odstránila táto časť " pracujucich" priemer by bol vyšší. Tie ženy by som určite do skupiny pracujúca chudoba nezaradil. Ak na SK pracuje cca 2,5 mil. ludi táto skupina tvorí min. 10% z nej. Odrátať z priemeru tie tabulkové smiesne mzdy čo berú na úradoch a sme niekde inde.
30. 10. 2022   Prelozene z newspeaku
Nieje to celkom tak, aj ked niektore pracovne miesta su v podstate vyplnacom volneho casu a statna sprava zamestnavatelom zo mzdami z velmi nizkou pridanou hodnotou.
Je tu tlak na efektivitu, casom tieto miesta zaniknu koli digitalizacii, je to viac ako pravdepodobne. Existuje aj opacny fenomen, zeny ktore zarabaju vela a manzelia pracuju v statnej sprave, ako insajderi informacii, v skutocnosti na zeny su napisane firmy, ktore ovladaju manzelia.
Otazka je vsak uplne inde, ako nova technologicka revolucia a digitalizacia, zasiahne sektor statnej spravy a ci vobec, pretoze neerudicia a debilita, je tadicnym artiklom SR. V podstate ak vo svete sa tlaci na digitalizaciu a umelu inteligenciu, tak u nas v kolonii by sme najradsej presli na hlinene tabulky a vytvarali umelu debilitu, ako protipol digitalneho infoveku.
Inak si nemyslim, ze by v SR bolo nieco prezamestnanost, ludskych zdrojov je nedostatok a to trvaly, ktory sa nesie niekolkymi cyklickymi zmenami.
Problem je zamestnavat cudzincov, alebo migrantov, pretoze mzdy su skutocne nizke a nepostacuju na pokryvenie zivotnych nakladov povodnych obyvatelov, koli tradicnym modelom byvania, ktore je neprimerane drehe.
Ustajnit chybajuci milion napr. Ukraincov aj z rodinami je nemozne, aj keby kazdy dostal slamnik a esus, prsalo by na nich.
30. 10. 2022   dino
Žien ako bielych koňov svojich mužov je percentualne zanedbatelne mnozstvo. Tlak v statnej a verejnej správe nie je žiadny. Necítiť tam žiadnu nervozitu. Ďalšia skupina sú živnostníci s minimalnymi odvodmi. Tiež krivia trh. Tu cierna ekonomika tvori tretinu hdp ktorá nie je nikde započítaná. Sme jednoducho národ podvodníkov. Treba si to priznať. Podľa oficialnych čísel by polovica národa musela hladovať. A nehladuje
30. 10. 2022   Prelozene z newspeaku
Nemyslim si, ze by sme boli narodom podvodnikov, ale sme narod, ktory vyuziva vsetky moznosti, ktore ma, pretoze vlastne nic ine neostava.
Statna sprava je statna sprava, ak dojdu statu peniaze, aj statna sprava sa bude spravat nervozne, pretoze sa prejde na uplne iny system spravy, ako doteraz.
Mimochodom, statna sprava SR, je spravou kolonialnou, pretoze sme dominiom, alebo koloniou transnacionalneho kapitalu a z toho vyplyva, fakt, ze je tu roky tlak vsetkych vlad, na to, aby mzdy boli stale nizke, vysoke odvody a dane, pretoze to je jedina konkurencna vyhoda, oproti zapadnym krajinam.
Problem je, ze sme v poslednom roku prisli o vyhody moznosti lacneho nakupu energonosicov a surovin z vychodu (nielen RF) a nase vyrobky, aj keby sme pracovali zadarmo, niesu z pohladu globalneho sveta konkurencie schopne.
1/1