Názory čitateľov


Názory k článku:
Dlh amerických domácností vzrástol v 2. kvartáli na rekordných vyše 16 bil. USD

3. 8. 2022   anonym®
Dlh domácností nie je problém - problém je zahraničný dlh (ľudovo: External Debt) USA.
A ten je problémom preto, že už je vu výška cca 150% ΗDP.
Ani ten by však nebol problém, keby šlo o investície - lenže ide o spotrebu a nafukovanie bublín bublinami :(
USA sú defacto v cross-defaulte - akurát to nie je vidno, lebo USD je svetová rezervná mena.
To by sa paradozne mohlo podariť narušiť Rusákom zavedením zlatého krytia Rubla.
Nie, že by - v modernej ekonomike - malo zlato akýkoľvek význam - ale psychologický efekt je evidentne drvivý.
Proste ľudia sú sprostí a rozumejú peniazom (obeživu), ako hus pivu :(
Bohužiaľ včítane ekonomických "vzdelancov" - až po profesorov, bankárov a väčšinu pracovníkov NBS.
Každopádne USD bol ešte nedávno krytý zlatom - a Amíci sa toho vzdali len preto, že im hrozil štátny bankrot skrz neskutočné náklady na vojnu vo Vietname.
S Afganistanu sa tiež nestiahli preto, že by tam už fungovala demokracia - ale preto, že už aj oni pochopili, že sú za čiarou.
Preto to naťahovanie o čipy zvyčok Tchavanu aj rýpanie do Rusov prostredníctvom našich vygumovaných susedov z východu.
Amerika hrá vabank - namá však inú možnosť, lebo melie z posledného.
Takže to buď vyjde - alebo je to aj tak jedno - po mne potopa.
To by nám vlastne mohlo byť jedno - bohužiaľ nás však stiahne ku dnu ako Titanic :(((
Takže sa tešte, radujte a hodujte :)
Lebo posledné leto čokoro skončí ...
Nuž ale nemôžu byť každý deň Vianoce - takže o 100.000 rokov dovidenia :)
Lebo Amerika nie je jediný problém, ktorý nás čaká.
3. 8. 2022   @@@
to že rusi prejdu na zlato je irelevantne ked dolariky vlastni niekto iny v ovela väčšom meradle napriklad čina ...ale kde by čina do akej meny uložila svoje devizy ?....ked su tak velke a aj dalšie aktiva ktore ma v dolaroch ako štatne dlhopisy usa a to iste plati o dalšich krajinach akonahle začnu nakupovat inu menu a ta mena rapidne posilnovat tak to iste urobi danna krajina a začne nakupovat dolare aby svoju menu voči dolaru oslabila tym padom sa nič nevyrieši ....ano usa zneuživa svoje monopolne postavenie takto a prave len kvoli tomu usa v tom vyhrava a nekonči ako grecko aj ked by tam už davno bola pri takejto politike ...ale to je tak ked ekonomika nie je žiadna veda ako by nam to chcel niekto predkladat ale je to hra a je to poriadne špinava hra
4. 8. 2022   antianonym
Cina znizuje podiel dolara vo svojom imani rychlostou cca 20mld. mesacne od februara. Kto vie, ake problemy jej to sposobuje sa rychlo dovtipi, ze dovera Ciny v dolar je nulova a ze rychlejsie to proste nejde, pretoze hodnota toho biliona (francuzsky bilion, americky trilion) dolarov by klesla este rychlejsie, ako klesa (teraz okolo 20% rocne). Rusko sa svojich dolarov zbavilo takmer uplne a podobne postupuju aj dalsie krajiny, ktore vlastnia dolare. Z toho vyplyva sebevrazedna misia usa v ukrajine a teraz na Taiwane. Proste uz je im jasne, ze hraju wabank a bude to iba horsie. Koho si usa stiahne so sebou, o tom sa teraz rozhoduje a vypada, ze cela eu je ochotna tuto hru zahrat s usa az do konca.
4. 8. 2022   J. from SVKstan
Komunista=Maoista=St alinista... sdelano v Chine
"Trhy nehnuteľností pod vplyvom vyšších úrokových sadzieb a rizika recesie začína praskať vo všetkých krajinách sveta.
No na najväčšom globálnom trhu, v Číne, je pokles realitného trhu už v plnom rozmachu.
Pre niektorých analytikov ide o situáciu podobnú Lehman Brothers z roku 2008, kedy bublina na hypotekárnom trhu spôsobila cez prepákované banky globálny finančný kolaps.
Pre iných ide o koniec spektakulárneho rastu cien nehnuteľností, čo by malo za následok trvalý pokles tempa rastu čínskeho HDP.
...
Spľasnutie realitnej bubliny
Primárnou ingredienciou čínskeho ekonomického zázraku sa stali nehnuteľnosti.
Keď sa v krajine v roku 1998 vytváral jednotný trh s nimi, v mestách žila iba tretina obyvateľstva.
Teraz sú to dve tretiny.
Premiestniť pol miliardy ľudí z vidieka si vyžadovalo dovtedy nevídanú výstavbu.
Veľké zhodnotenie realitných cien spôsobilo, že na trhu začali prevládať špekulácie.
Tie dosiahli také úrovne, že samotný prezident Si Ťin-pching musel v októbri minulého roka varovať, že domy sú na bývanie a nie na špekulácie.
Rastúcich špekulácii sa však vláda začala obávať do takej miery, že prišla s politikou „troch červených čiar“.
Tie mali zvýšiť kapitálové požiadavky na developerov.
V roku 2020 vstúpila politika do platnosti a ich finančná situácia sa krátkodobo zlepšila, no lákavé vysoké zisky mali za následok, že vyššiu obozretnosť začali obchádzať.
...
Covid a neustále uzávery však spôsobili, že trh nehnuteľností sa ochromil a bublina začala praskať.
Prvou obeťou sa stal jednej z najväčších developerov v krajine, Evergrande.
A nasledovali ďalší.
Za posledný rok zbankrotovalo 28 zo 100 najväčších developerov, ktorí stoja za pätinou všetkých predajov realít alebo jedným biliónom dolárov vo svojich záväzkoch.
Situácia v Číne však bola špecifická v jednej dôležitej veci – dopyt po nehnuteľnostiach bol tak silný, že ľudia platili plnú čiastku bytov už dopredu.
S krachom developerov a zastavením výstavby sa dostali do situácie, že vlastnia nedostavané byty, ktoré sa nikdy nemusia dostavať, a popritom už splácajú svoje hypotéky.
Nečudo, že začali štrajkovať." trend.sk
a medvedík Si Ťin-pching poslal do ulíc tanky...
ViVAT pravda
4. 8. 2022   J. from SVKstan
bankrot* a dlhy...
Lehman Brothers* (USA) ~700 miliárd$
Evergrande (PRC) ~300 miliárd$
4. 8. 2022   antianonym
No a tu vidis ten krasny rozdiel. Kym bublina s nehnutelnostami na svk je vladou este podporovana a odvsadial pocujes, ako je "zdrave", ked nehnutelnosti rastu 20% rocne, tak v cine aj samotny prezident zakroci proti spekulaciam s bytmi :-).
4. 8. 2022   J. from SVKstan
"...Si Ťin-pching musel v októbri minulého roka varovať, že domy sú na bývanie a nie na špekulácie.
Rastúcich špekulácii sa však vláda začala obávať do takej miery, že prišla s politikou „troch červených čiar“.
Tie mali zvýšiť kapitálové požiadavky na developerov.
V roku 2020 vstúpila politika do platnosti a ich finančná situácia sa krátkodobo zlepšila, no lákavé vysoké zisky mali za následok, že vyššiu obozretnosť začali obchádzať."
-korupcia je aj v totalitnej Číne aj napriek možnému trestu smrti.
-proti protestujúcim klientom bánk/stavebným firmám/ poslal tanky.
ViVAT sloboda
4. 8. 2022   Jaro
Kde si pocul, ze 20%-ny rocny rast je zdravy? Ktory vladny predstavitel to povedal?
4. 8. 2022   @@@
tanky neposlal ...tu pišeš klamstva .... a ti čo protestovali to bolo len par tisic z ktorych zapadne media urobili ako keby išlo o niečo obrovsky pričom ide len o nafukovanie novinarskej bubliny ohladom toho
4. 8. 2022   J. from SVKstan
z@vináčový... deZZolát?
https://youtu.b e/mzSVJ2K-0TM
ViVAT pravda
4. 8. 2022   @@@
nepochopil si o čom pišem ...ano rusi sa môžu zbavit ale zbavili sa toho tak tym že vyrazne posilnila ich mena ...to samotnym rusom robi problem ....a čina to vie že ano môžu sa všetkych devizovych rezevr ktorych maju 3.3 biliona v dolarovom vyjadreni zbavit ale ide o to že bud to prehodia na ine meny alebo to stiahnu na juan ak to stiahnu na juan tak ich vlastna mena vyrazne posilni a tym spôsobi im problemy v ramci exportu kde ceny by vyrazne narastlia tym by bola čina v tom menej konkurencie schopna ....druha možnost je len vymenit za inu menu ale za aku ?...ak čina začne nakupovat euro a euro vyrazne posilni bude tam intervencia ECB ktora začne nakupovat dolare aby menu oslabila tym padom sa na trhu zas nič nezmeni čina by dolar vymenila za euro a ecb by nakupila dolare čiže zas by sa nič nezmenilo ....jedina možnost zmeny by bola nejaka ine monopolna mena ako je dolar kde by mnohe krajiny mohli takto nakupovat dannu menu potom ano potom by mal dolar poriadny problem ...ale takto pokial je monopol a on ten monopol aj zenuživa tak zatial sa na trhu môže držat kolko len chce a fed može tlačit dolarov kolko len chce (jasne z určitou mierou ) a nebude to mat na nich žiadne nasledky ako to vidime v inych krajinach ako turecku argentine alebo inych krajinach kde to spôsobuje vyrazne problemy
4. 8. 2022   J. from SVKstan
z@vináč... Putlerov politruk
kurz Rubľa je umelý... slobodná RoSSia
"Zhodnotenie rubľa spôsobili viaceré faktory.
Ide najmä o tvrdé legislatívne obmedzenia.
Ruskí exportéri donedávna museli 80% všetkých svojich devízových príjmov konvertovať na ruble, čo nadmerne zvyšovalo dopyt po ruskej mene.
Podľa pravidiel stanovených centrálnou bankou môžu veritelia v Rusku predávať len doláre a eurá, ktoré nadobudli od 9. apríla.
Fyzické osoby si môžu vybrať tvrdú menu, ale len z účtov otvorených pred 9. marcom a nie viac, ako je ekvivalent 10-tisíc$, čo platí až do septembra.
Limit pre fyzické vynášanie hotovosti pri ceste do zahraničia je tiež..."
Ako u nás za socíku $...
"Dopyt občanov po devízových prostriedkoch prevyšoval šesťnásobne objem celkového zdrojového krytia určeného na súkromné cesty a preto pre nich platila takzvaná "prirážka na rozvoj cestovného ruchu".
Výsledná prirážka k oficiálnemu kurzu západných mien uvedená v kurzovom lístku ŠBČS pri cestách do kapitalistickej cudziny predstavovala 293,75 %.
Občan, ktorý mal šťastie a dostal od ŠBČS devízový prísľub zaplatil skoro štvornásobok(4x!) oficiálneho kurzu, čo bola aj približná cena, za ktorú šmelinári/VEKSLÁCI. ..multiPapaBorisko/ predávali tuzexové koruny (bony)."
deZZoláti všetkých Putlerových gubernií >>Smer(nSociálDemok rátišeAP)>>blahobyt RoSSia
ViVAT pravda
3. 8. 2022   brendaliam
PROFESSIONAL SPELL CASTER WHO CAN HELP YOU WITH LOVE-SPELL TO GET YOUR EX LOVER BACK URGENTLY AFTER BREAKUP/DIVORCE EVEN IF YOUR SITUATION SEEMS HOPELESS! CONTACT DR CHRIST: CALL/WHATSAPP: {+2348111123690 OR EMAIL: LIGHTERDAYSENT@GMAI L.COM} DR CHRIST IS CERTAINLY THE BEST SPELL CASTER ONLINE AND HIS RESULT IS 100% GUARANTEE.
Hello everyone my name is BRENDA LIAM i want to give a testimony to the Gods of DR CHRIST for helping me to get my ex back. After 3 Years in a relationship with my Husband, my Husband started going out with other girls and showing me cold love, on several occasions he threatens to divorce with me if I dare question him about his affair with other girls, I was totally devastated and confused until an old friend of mine told me about a spell caster on the internet DR CHRIST who help people with their relationship and marriage problem by the powers of love Spells, At first I doubted If such thing ever exists but decided to give it a try, When I contact him, he told me everything I needed to do and I did and he helped me cast a Love Spell and within 24Hours my boyfriend came back to me and started apologizing, now he has stopped going out with girls and he is with me for good and for real. Contact this Great spell Caster for your relationship or marriage problem.
Here’s his contact.. CALL/WHATSAPP: {+2348111123690 OR EMAIL: LIGHTERDAYSENT@GMAI L.COM}
https://www.fac ebook.com/Dr.christli ghtersent/
3. 8. 2022   miro
To není možná,vždyť je to náš vzor a zachránce,nebo se mýlím ?!
1/1