Názory čitateľov


Názory k článku:
Komoditný supercyklus: Keď veci nejdú podľa plánu

10. 5. 2021   anonym
Komoditny supercyklus, ukazuje ake slabe, ej myslenie eko demagogov, ked strategicke suroviny a technologie, dedikovali do krajin, kde ich strategickost, sa meni na politiku a nasledky zaplatia vsetci ti, krori spoliehali na logiku a zdravy rozum ludi, ktorych volili..
Alebo boli vymenovany do funkcie, bez zvolenia, ale dufalo sa v ich dobre umysly.
10. 5. 2021   Revolucionar
Nepripravená infraštruktúra na elektroauta v kombinácii s drancovaním prírody gigantických rozmerov, a voľný trh ktorý zakazuje výrobu áut so spaľovacími motormi, sice nie dnes, az o pár rokov, ale už dnes urobili také emisné normy že tie automobilky musia robiť auta na baterky, auta ktoré budu ako jazdenka nepredajné, takže si každý bude musieť kúpiť po čase nové, a otom to je, business musí pokračovať, ale investovanie do taziarenskych spoločnosti je tutovka, že príroda bude nenávratne zničená a plná toxického odpadu, to tych ekológov už netrápi, hlavne že po meste budú chodiť auta na baterky, a tych mikrocipov je plná prdel, auta sa vyrábajú na sklad, tak isto ako predražena elektronika, je lepšie povedať že nemám súčiastky a preto zastavujeme výrobu, ako povedať že moje auta či elektroniku nikto nekupuje... Ale možno sa mýlim a všetci si kupujú v týchto super časoch nové autá a telefóny:)
10. 5. 2021   juribald
aha, takže v tej skvelej kapitalistickej trhovej ekonomike raz niečo nie je, potom je niečo drahé a potom sa zase zablokuje dopravná cesta a potom sa vymyslí niečo, na čo nie je pripravená infraštruktúra.... Niečo mi to pripomína, čo to len môže byť? aha, nefungovalo takto socialistické plánovanie, ktoré nebolo plánované? Žeby sme sa vracali naspäť k poriadnemu plánovaniu, tentoraz kapitalistickému?
10. 5. 2021   ironman
A co sa cudujes? Ved v tom europarlamente je to samy neomarxista. Zase by raz chceli porucat vetru a desti. Takze pokriv trh a potom ukazuj prstom, ze to nefunguje...
10. 5. 2021   Bodajby Sombolrobot
Takže cena medi vzrástla preto, že niekto PREDPOKLADÁ, že sa zvýši jej spotreba ? Napríklad tak, že ZAKÁŽE používať fosilné palivá pod nejakou pseudoekologickou ZÁMIENKOU ? Každopádne na rozvody elektriny sa používa HLINÍK a nie MEĎ :) Meď sa používa iba na rozvody vnútri domov - prísne vzaté sa ňou na tento účel zbytočne plytvá - aj keď je pravdou, že práce s meďou je POHODLNEJŠIA, lebo nešikovným elektrikárom sa menej láme (v Bratislave je ale ešte stále hromada panelákov, kde aj vnútorné hliníkové rozvody fungujú bez problémov - aj napriek tomu, že nikto nedoťahuje skrutky v svorkovniciach - ako to prikazovala komunistická CSN).
Každopádne písať o probléme výroby integrovaných obvodov, ako o bezvýznamnom problémiku nejakých 30nm "čipov" je v retardovanom pseudoštáte, akým SR nepochybne je, totálnou AROGANCIOU, keďže ani keby sa všetci Slováci posrali aj za uší, tak takúto výrobu by NEDOKÁZALI dať dohromady, keďže neexistuje Slovák, ktorý by chápal, ako vôbec funguje :)
Čo sa týka mikroelektronických technológiií je Slovensko totiž bohužiaľ POD úrovňou civilizácie kanibalov z Papui Novej Guinei, lebo posledným výkrikom do tmy bola TESLA Piešťany (nie, nepatrila pánovi Muškovi) ...
10. 5. 2021   ironman
Predstav si, ze aj sucasna STN prikazuje dotahovat Al vodice kazdeho pol roka. Tych vyhoretych zasuviek po hliniku som sa nieco namenil, tak netrep sprostosti. Ak chces mat hlinikovy privod do baraku, tak to musi byt minimalne 16 mm2, to si zapajaj sam. Ked sa ti potom v rozvadzaci zlomi, mozes takat novy kabel :) V podstate, to co usetris za material doplatis na robote. A polovodicova vyroba mikrocipov v Piestanoch existovala az do roku 2008. A ja som tam robil servisaka na ionovych implanteroch. Takze ludia by sa tu na taky priemysel nasli.
10. 5. 2021   ironman
BTW, podla normy STN 33 2000-5-52, musia byt vsetky pouzite vodice mensie ako 16mm2 vyrobene z medi. Tak mi vysvetli, ako by si do zasuvky zapojil sestnasku hlinik?
10. 5. 2021   anonym
Velmi jednoducho, hlinik zapojis do zasuvky, ktora ma na to prisposobene svorky.
Alebo cez lisovacie ocnice.
Kak prosta.
Vyroab cipov v Tesle piestany, sice bola, ale integrovane obvody sa vyrabali pajcovane a okopirovane zo smradlaveho zapadu, pretoze ich layout a celkovy design, bol prepracovany a hotovy, typove serie boli zoradene do celkov, kde sa jednoducho aplikovali, rovnako ako pamate, procesory a obsluzne obvody.
Pajcovane a okopirovane integrovane obvody, sa ale znacili inak, aby to nebolo napadne, po case, ked skoncila patentova ochrana, sa zacali znacit podla svetovo jednotneho kluca. Akorat z privlastkom vyrobcu.
Napriklad slavne obvody MHA 111, MHF 111, MYA111 jedno hradlo+expander),MH G111 = hradlo z 4 AND.. Atd to boli klasicke okopirovane obvody rady TTL 7000
Neskor ich uz zacali znacit logicky.
Rovnako obvod 555,556, vyrabany ako A1500, MA1560alebo MA555, je opajcovany NE555, 556.
Dalsia nekonecna tortura hluposti, bolo zrusit strategicku vyrobu, ale to je an iny clanok.
Teraz dostaneme to, co sme si zasluzili, za trest, ze sme odmietli budovat a branit ..
1/1