Tona za viac ako 10 300 dolárov: Cena medi vystúpila na rekordnú úroveň

, ČTK Foto: SITA/AP

Cena medi sa dnes vyšplhala na rekord, okolo poludnia sa pripisovala 2,3 percenta na 10.325 dolárov za tonu. Prekonala tak predchádzajúci rekord 10.190 USD z roku 2011. Za rastom ceny stojí dopyt zo strany špekulantov a priemyselných podnikov, ktorú podporili priaznivé údaje o vývoji ekonomiky, informovala agentúra Reuters.

Od vlaňajšieho marca, kedy dopyt zasiahol príchod koronakrízy, sa cena tejto dôležitej priemyselnej komodity zvýšila už asi o 135 percent.

"Hráča v tomto odvetví zasiahla panika, pretože ponuka je obmedzená," upozornil analytik Gianclaudio Torlizzi z milánskej poradenskej spoločnosti T-Commodity. "Akonáhle sa však úroveň zásob v priemyselných skladoch začne stabilizovať, mala by sa otvoriť cesta k určitému (cenovému) poklesu," dodal.

Minulý týždeň sa cena medi prvýkrát za desať rokov vrátila nad hranicu 10.000 USD za tonu. Meď je kov červenkastá a využíva sa tak v čistej podobe, tak aj v zliatinách, ako je bronz a mosadz. Medzi jej výhody patrí odolnosť voči korózii a vysoká elektrická a tepelná vodivosť. Používa sa okrem iného ako strešná krytina, pri výrobe chladičov a kotlov, v rozvodoch elektriny alebo pri výrobe elektromotorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy