Názory čitateľov


Názory k článku:
Kto zozbiera úrodu? Nedostatok pracovných síl v čase núdzových opatrení

7. 4. 2020   BORAT
Nepochopil som pointu tohto článku! V rámci propagandy multikulty ježibaby Teufel milióny bubušov nestíha zbierať úrodu pre EÚ alebo EÚ nestíha uživiť milióny bubušov? Zrazu by boli dobrí aj otroci z kolonizovanej V4? Nasr.ť! V4EXIT!!!
14. 4. 2020   kARMA
tento tvoj slovnik je ako z INFOVOJNY vystrihnuty
7. 4. 2020   Kiskov podzemok
Zachráni nás skoro premiér Kiska, najväčší cigánsky vajda a úžerník zariadi počerných.
7. 4. 2020   wire
To môže napísať len tupá hlava od Kotlebu, Harabina alebo Fica.
7. 4. 2020   m
Nemecko,
vsimli ste si ze zrovna Nemecko sa v clanku nespomina ked uz tu citam v prispevkoch o Nemecku. Ked nastal problem kto pozbiera sparglu lebo Rumunov nepustia cez hranice... tak zrazu sa naslo viac dobrovolnikov ako prace (v Nemecku).
Paci sa mi ako je na tom Slovensku dobre a ako vieme poradit tym zaostalim Nemcom... Super!!!
Tie ciste pocty boli radovo v 100 tisicoch co pustili do Nemecka. Ono totiz azyl neziskaju vsetci - Syrcania to maju najlahsie ale mnohy iny (sevarna afrika v podstete uplne bez sance - Merkelova to jasne povedala ze nedostanu azyl) ziskaju bezplatnu jednorazovu letenku aj s policajnym doprovodom na letisko. O tom sa moc nepise.
A zrovna to zaostale Nemecko v miliardach eur podporuje Turecko, Libanon ... aby utecenci mali aspon ake take podmienky v uteceneckych taboroch a sa nerozbehli na Hranice EU, ako pred par tyzdnami to skusali s Erdoganovou pomocou-vydieranim. ..
Inak za 5 rokov 55% tych utekajucich pred vojnou uz normalne pracuje. Kolko sme my stihli integrovat za tento cas nasych tazsie integrovatelnych obyvatelov... ;o? Mate niekto statistiku?
7. 4. 2020   anonym
Problem ktory ma Slovensko, ako kolonialna sucast EU, je v tom, ze keby sme tuna chceli mat pracovnu silu v podobe migrantov, nemame ich kde ubytovat, hoci by mali kde pracovat, aj ked len teoreticky. Cisto prakticky, ak mzdy v kolonii, neumoznuju pokryvat cestovne naklady, pre ludi bez prace v ramci krajiny a uz vobec nie naklady na byvanie v miestach vykonu prace z nizkou pridanou hodnotou, tak potom nieje mozne zamestnavat ani migrantov, hoci by sa zazrakom prekonali vsetky ostatne jazykove, fundamentalne, alebo xenofobne bariery.
Nechcem uvadzat ani podobenstva a priklady v tom, ze na uzemi kolonie, mame "marginalizovane" etnikum, ktore sa nedalo zotrocit 40 rokov za doby CSSR, ani sa neasimilovalo, dokonca neprijalo pracovne navyky, nani v dobe budovania kapitalizmu. Povedzme ze su ich len nejake tisicky, par desiatok tisic. Napriek tomu, ze doba vseobecneho "blahobytu" primarne priala ludskym zdrojom pracujucim, tato alebo tieto etnicke skupiny, si vedeli zabezpecit byvanie, aj bez prace, mnozia sa na plne davky, bz toho, ze by vytvarali nejaku pridanu hodnotu vatsinovej spolocnosti.
Investorom v podstate nebranilo nic, okrem "predsudkov" zamestnavat tychto ludi, ktory maju trvaly pobyt na uzemi SR, EU, neprisli odnikial, maju pevne korene zapustene v spolocnosti.
Napriek tomu, ze maju kde byvat, maju pokryte aspon ciastocne naklady na energie, stravu a vytvaraju rodiny, nemusia pracovat. Ako potom by kolonia, alebo dominium, mohlo zamestnavat ludi, ludske zdroje, ktore nepoznaju jazyk, nemaju kde byvat, nemaju moznost integracie.
Ak vatsinova spolocnost, nedokaze vykryvat pracovne pozicie internou migraciou ludskych zdrojov vnutri krajiny, nieje mozne pocitat zo zamestnavanim utecencov pred vojnou z krajin ako je blizky vychod, pripadne ekonomickych migrantov, najma z afriky.
7. 4. 2020   m
Suhlas, proste my nevieme riesit a zial cele roky nejak konstruktivne neriesime nase problemy...
Ja som reagoval na prispevky nizsie. Proste na Slovensku stale ludia riesia Nemecko...ale zrovna to Nemecko moze ist v mnohom prikladom... a zrovne nam na Slovensku, prosim nemyslim ze si mame navozit imigrantov - my mame dost ludi ktorych treba pomoc-integrovat... len uz konecne treba zacat.
Krasny den...
7. 4. 2020   anonym
Samozrejme..
Germania je otvorena ekonomika. Je to kolonialisticka krajina, ktora funguje ako otvorena ekonomika. Volny pohyb ludskych zdrojov v ramci krajiny, alebo celeho euroregionu, riadi podla vlastnej potreby.
Slovensko nieje otvorena ekonomika.
Je to kolonia. Jednak drzi svojich obcanov v sachu, za cenu neuveritelnych ale relanych miezd z nikou pridanou hodnotou a jednak funkcia celej ekonomiky, je zalozena na prisnom, az brutalnom vybere dani, poplatkov a odvodov z malych miezd z malou pridanou hodnotou.
Preto pisem, ze ak na uzemi jedneho maleho statu, ktory ma 5,5 mil. obyvatelov, nieje mozna, alebo je ekonomicky nevyhodna, migracia obyvatelov, obcanov, ludskych zdrojov za pracou, ktorej v poslednych rokoch bol dostatok, dokonca prebytok, znamena to, ze nemozeme ucinne prijimat ani migrujucu pracovnu silu z inych krajin.
Problem je najma v tom, ze tie ludske zdroje, ktore prichadzaju vykonavat pracu do tejto krajiny, nemozu sa tu trvale usadit, lebo ich prijem nepokryva naklady spojene z trvalym pobytom. Mozu svoju almuznu, jedine exportovat do krajin, kde je vatsia chudoba a nedostatok, avsak su nizssie ceny a to najma byvania, energii, potravin..
Smutne je, ze na tomto modeli, fungoval kolonializmus uz davno pred rokom 89, pred rokom 69, 49, 39, 29.. 1879--- a tak do minulosti nadalej.
Taktiez si treba uvedomit, ze konkretne Bratislava, bola vyuzivana, ako priestor vyroby z lacnou pracovnou silou, uz za cias startu ranneho kapitalizmu, este v dobe monarchie, najma to dokladuje vystavba ASDN /akciova spolocnost dynamit Nobel/ kablovka, gumonka, klingerka, apollo..
Tieto a mnohe dalsie faktory, predurcuju prave tento region EU, ako sucast vychodnych kolonii a priestor tazby lacnej pracovnej sily.
Na tom by este nebolo nic az tak zle, az na fakt, ze po roku 1989, tu ani jedna vlada, alebo koalicia, dokonca ani opozicia, sa nepokusila vytvorit lepsi zivotny priestor. Pretoze ak zdrojove systemy hospodarstva, su zalozene na praci z nizkou pridanou hodnotou, mali by tomu zodpovedat aj ceny, cenotvorba, co ma za ulohu regulacne urady, nielen na energie, ale aj celkove hospodarstvo, musi fungovat na urovni dynamiky, ktoru urcuju zdroje.
Nezbavovat sa, hoci malo rentabilnej ppolnohosp. vyroby, zivocisnej vyroby a venovat sa pokryvaniu potrieb z vlastnych zdrojov, ktore su absolutne obnovitelne, co polnohosp. aj zivoicharstvo celkom isto je. Mimo ine chybne zbavenie sa cukrovarov a spracovacich kapacit vlastnej produkcie, ktore uviedli koloniu, do pohodlnej zavislosti.
A to mocna ruka trhu nespravila, ale zle hospodarenie a velmi zle a protistatne umysly ludi demokraticky zvolenych, co prakticky nemali a asi ani nemaju zaujem o blaho naroda, ale len o kradnutie z toho mala, co priestor kolonie vyprodkuje.
7. 4. 2020   Jaro
Uz roky poukazujem na to, ze pred tymto problemom pchame hlavy do piesku a dufame, ze sa vyriesi. On sam ale nezmizne. Ponechali sme ich osudu aj napriek tomu , ze vieme, ze nie su schopni to dat sami do poriadku. Az na niektorych. Nasa pomoc sa zcvrkla na to , aby sa pomocnici sami obohatili. Este pred par tyzdnami som zamestnaval v Nemecku skoro 30 ludi a polovicka bola nasa majoritna mensina. Nemal som s nimi prakticky ziadne problemy, resp. nie väcsie ako s inymi pracovnikmi. Ale ak nezacneme naozaj riest osady, tak nas tento problem dobehne , ale potom to uz zrejme nebudeme mat vôbec sancu to vyriesit.
K Nemecku by som len podotkol, ze na riesenie migrantov v Turecku idu peniaze EU. A poopravil by som udaj 55%. Ti migranti su zamestnani aj v tom zmysle, ze chodia na jazykove kurzy , rekvalifikacne atd. Ale je to tesna predpriprava na pracu. Inac plne suhlasim, ze Nemci to robia velmi dobre.
7. 4. 2020   anonym
Ja si nemyslim, ze ta ktora krajina robi nieco zle, alebo dobre. Ja si myslim, ze chudoba je dedicna. A my sme chudobu zdedili. Germani si na chudobu sice zamiesali, po I sv. vojne a aj po II sv. vojne. Ale vdaka akejsi predispozicii, alebo urcitym narodnym zvyklostiam, vzdy po case z problemu vysli lepsie. A co sa im nepodarilo vojensky, vyriesili vojnou ekonomickou.
Slovensko je na tom uplne inak. A je to ako v mysleni, tak sposobe volby a vysledkoch volieb. Vzdy sa tu voli zasadne proti niekomu, alebo niecomu, nikdy nie za nieco, pre nieco. Nikdy sa narodne nevieme nadchnut za nejaku ideu, ale musime vzdy ist proti niecomu. Vzdy hladame nieco dobre aj v totalne zlych situaciach, naopak vzdy hladame to nejhorsie v dobrych veciach a situaciach. Neviem byt ani nacionalisticky hrdy, vzdy len ak niekoho zbijeme, alebo nad niekym vyhrame, hladame uspech vsetkych, ale chybu a zlo sa snazime personalizovat a hodit vinu na konkretneho cloveka, toho popravit, alebo ukamenovat a vsetko je vyriesene.
ale nieje. Ani tie osady by neboli, ak niektore situacie a veci by boli riesene inak.
7. 4. 2020   jojo
Matelko testoval osady , má tam úzke kontakty , tak že úrodu nie len pozberajú ale aj uskladnia , a to bezplatne .
7. 4. 2020   sledujte VIX
a to aj nez ohladu na nejaky virus, lebo to v ich pripade nehra ziadnu rolu
7. 4. 2020   anonym
Hladne ludske zdroje, mozu zozbierat len tu cast urody, ktoru niekto zasial. Zozat moze kazdy len to, co zaseje.
7. 4. 2020    a je to
A čo budú robiť doktori a jadroví fyzici, ktorých milión a niekoľko stotisíc prišlo na brigádu do Európy po roku 2015, v rámci akcie " Vilkomen" ?
7. 4. 2020   M. V.
Kto pozbiera úrodu? No predsa Východná Európa a budú aj rajčinové vojny. Hlavne v Nemecku ozaj nie je nikto využiteľný na poli lebo je Vraj nedostatok slamených koberčekov.
1/1