Názory čitateľov


Názory k článku:
Voľný trh neexistuje, infláciu vyvoláva tlačenie peňazí

11. 12. 2019   Ing Miklos Ivan CSc
hej hej, vidim tu megainflaciu a uroky poslednych 10r. z tlacenia penazi :)
4. 12. 2019   Amater
"Štát predá čoraz väčšie sumy svojho dlhu svojej centrálnej banke, ktorá za tento dlh zaplatí vytlačením ďalších peňazí"
Je to presne naopak, stat chce od centralnej banky peniaze, ta mu ich da (vytvori z nicoho) oproti dlznemu upisu. Stat plati urok centralnej n
Banke za peniaze vyrobene z nicoho.Dlhopisy sa samozrejme dalej obchoduju, to je dalsi trik, naco by som cakal a kazdy rok dostaval 1% z miliardy, kde mozem predat cely miliardovy dlhopis za cenu napr miliarda s tym ze stat vyplati istinu a kupon. Centralna banka dostane miliardu realnych penazi od investora, investor dostane spat od statu realnu miliardu a kupon(urok) a stat je happy, ze si lacno poziciava to co kedysi suverenne vytvaral. Vola sa to trh s dlhopismi a nie je to hra s nulovym suctom(centralna banka neplati nikomu a dostane peniaze "z trhu" a tym si " preperie peniaze vytvorene z nicoho")
4. 12. 2019   Krásny Svet
"Kto nepracuje, nech neje !" - bolo komunistické,ale aj nacistické ("práca oslobodzuje") heslo s ktorým však súhlasia aj katolíci (a iné náboženstvá) a dnes je možno dokonca hlavnou nosnou dogmou súčasnej spoločnosti.
Možno by stálo za úvahu zmeniť ho napríklad na: "Kto pracuje je robot" :)
Tá myšlienka pritom nie je nová, lebo v antickom Ríme (kolíske našej aktuálnej zákonnosti) platilo, že "Kto pracuje je otrok" a vo feudalizme Márie Terézie (od ktorej v skutočnosti pochádza organizácia dnešnej spoločnosti) zase platilo "Je hanbou živiť sa prácou svojich rúk".
Že no a čo ?
Nuž to, že všetci bohatí oponujú tým, že to čo majú si tvrdo oddreli a teda si to zaslúžia. Čo je - podľa aktuálnych "demokratických" kritérií - aj pravda. Veď aj taký Kočner v skutočnosti tvrdo pracuje (naozaj) - už len stretávať sa s takými chlívákmi, ako Trnka, či Haščák, musí byť väčšia námaha, než kydať hnoj. Takže keď vám nejaký CEO odvrkne, že on si svoje tvrdo odpracované milióny zaslúži, tak mu vysvetlite, že potom si ich zaslúžite aj vy, lebo zastupujete svoju automatickú práčku, ktorá pracuje ešte húževnatejšie :)
Pracovať je v skutočnosti hanba !
Lebo to je mrhanie času suplovaním práce ktorú majú robiť stroje.
Kto za totality musel chodiť na brigády veľmi presne vie, čo mám na mysli - lebo na letných aktivitách sme v skutočnosti len zaskakovali za pokazané bagre, kombajny, či triedičky zemiakov.
A tie sú už dnes aj inteligantné (no múdrosti zatiaľ moc nepobrali, ale IQ bežného družstevníka, roboša, či klepice na okrese už dávno hravo prekračujú :)))
Teda s výnimkou schopnosti vymáhať vyššiu mzdu a fenomenálnej znalosti všetkých zákonov, ktoré pracujúcim umožňujú sa ulievať - to sa ani sudcovia NS nechytajú :)
Navyše, dnešné procesne riadené organizácie sú už naozaj vnútorne zorganizované a zalgoritmizované tak, že je možné vyhodiť úplne všetkch - od vrátnika až po CEO a ich prácu nahradiť podprogramami. T.j. ani nie je treba toľko počítačov, koľko tam je ľudí, v skutočnosti by to zvládol jeden jediný procesor zo smartfón-u - a ani by nemusel byť 8-jadrový ...
A to príde, lebo je to možné - no spoločnosť na toabsolútne nie je pripravená.
Takže tu zrejm emožno napokon ostane len jeden, čo bude mať všetko (najrýchlejší, najdivší a najprefíkanejší potkan - ktorý požerie ostatných "žralokov") a potom zvyšok ľudstva s ovisnutými gambami.
Ale možno ľudstvo predsa len zmúdrie a príde s niečim lepším ? (názor optimistu)
Problém je, že že absolútne nič použiteľné sa zatiaľ nečrtá (poznatok pesimistu :(
4. 12. 2019   anonym
Je to klasicka ukazka toho, ako velmi, sa nova aristokracia, stvorena a vzniknuta z bankstrov, politikov a aj medii, odtrhla od reality a svojou chamtivostou, nenazranostou, nas vedie zase do nie prave najkrajsich zajtrajskov.
A je to najma o ludoch, ale na jednej su ludia chudobny a asi aj duchom a na druhej strane tiez chudobny dchom, ale zarabajuci na onej dvojpodobnej chudobe.
Spravodlivost neexistuje, pravo je ohybne, relaita spinava od penazi. Vysledkom bude zase krajsi svet, este krajsi, ako po predoslych krizach.
4. 12. 2019   jim45
Kdovie, co ti chystaju. Panboh s nami a zle prec. Napriklad smer nutne potrebuje rozvrat a chaos, aby neskoncili zivot v base. Toho sa mafiani velmi boja. Umierania v base. Za to su ochotni obetovat vsetko, aj miliony ludi. A aby ich deti nemali biedu. To su dve veci, ktore znicia vsetko, preco zili, kradli a vrazdili.
4. 12. 2019   Pietro
Už som to tu písal,možno je tomu aj dva roky že EU sústavne znehodnocuje naše peniaze a to tým že koľko potrebujú toľko si vytlačia a z eura sa stáva zdrap papiera ,no vtedy som tu zožal kritiku a dneska sa to potvrdzuje. Už to nie je ako voľakedy keď bankovky boli kryté zlatom a každý štát mohol mať toľko bankoviek koľko mal zlata.
4. 12. 2019   xxx
Vari máš na eurobankovke napísané, že je krytá zlatom nebodaj inými aktívami ...
4. 12. 2019   eXtrem
Presne tak, toto iste tvrdim stale. Ale vidiet to ze system sa pomaly dostava do velmi uzkych a hospodarsky rast im nebude fungovat. Su tu faktory ako zmena klimy, stranutie populacie. Vysoka zadlzenost. Donekonecna sa neda zadlzovat. Moj nazor je ze pride k znehodnoteniu meny a okradnu miliony ludi. Pripadne davalvacia. Ci kolaps burz. Nieco stale nafukovat nie je mozne. Ludia co platia 150tisicove domy budu akurat plakat ze ich dom bude mat real hodnotu 50. Pomaly to k tomu smeruje. Teraz vsimam ze sa umyselne nafukuju ceny a asi vedia preco.
4. 12. 2019   jim45
Suhlas, ale mi povedz preco to este stale celkom dobre funguje, ked to malo davno padnut. Cesi si s tym vobec tazku hlavu nerobia. Urcite nieco vymyslia, tak oni hovoria. A vychadza im to.
4. 12. 2019   @@@
každy system funguje len do času pokial mu ludia uveria ...
4. 12. 2019   Škrečok Uháňajúci v Koliesku
Zlaté krytie USD zrušil US prezident Nixon, čím vybehol s Francúzmi aj GB, ktorí verili demokracii :)
Preštuduj si Bretton-Wood a vojnu vo Vietname.
Bola doba, keď bol hliník cennejší než zlato.
Ktosi z neho vyrobil aj kráľovskú korunu (čo sa monarchopm páčilo, lebo má menšiu mernú hmotnosť :)
Cenný bol preto, lebo v prírode sa nevyskytuje ani teraz a jeho masovú výrobu elektrolýzou ešte vtedy neobjavili.
Potom jeho cena spadla do pivnice.
Zlato tiež môže byť inflačné, ako sa objavia nové náleziská, nevé spôsoby extrakcie, či nová alchýmia.
A tá alchýmia je už dnes reálna, lebo zlato sa dá vyrobiť v jadrovom rekatore (dokonca taka, ako správne predpokladali stredovekí alchymisti - z ortute).
Môžeš namietať, že to je drahé - v skutočnosti však nikto inštitucionálny nemá záujme na zlacnení priemyselnej výroby zlata, lebo by ho tým znehodnotili.
Ale raz príde podobný magor, čo na to príde a peniaze, či sláva ho nebudú interesovať.
Koniec koncov zlato je z tých istých neutrónov, protónov a alektrónov - ako všetko ostatné (včítane teba, či vzduchu, ktorý dýchaš, či vody, ktorú piješ) a tak vyrobiť ho z čohokoľvek (hoci aj z houna) je už dnes fakt len otázkou nákladov :)
Takže zlato je naprd.
Čo je teda cenné - čiže má nejakú hodnotu ?
Nuž to, čo niekto potrebuje (alebo si myslí, že to potrebuje) a tak je za to ochotný zaplatiť - a je pritom úplne jedno čo to je.
Videné z inej strany - čokoľvek má nejakú cenu, len vtedy ak tu nikto je, čo to chce.
Zomretím posledného spotrebiteľa teda pojem hodnoty definitívne končí - a môžu tu byť aj pohoria zo zlata, platiny a bárs aj holmia.
Takže cenu (hodnotu) má len to, čo je schopné byť tovarom.
Lenže ten sa nejako musí - v čase a priestore - dostať od producenta k spotrebiteľovi.
A na to sú peniaze, ktoré počas vykonania tejto operácie tovar zastupujú.
Ich cena začína transakciou a jej koncom končí.
Tým, že v obehu je permanentene nesčíselné množstvo tovarov, cena peňazí ostáva viac - menej konštantná - ale hlavne preto, že doterajšie technológie neumožňovali párovanie.
Globálny internet a BitCoin to menia, len 99% svetovej populácie to ešte nedošlo lebo sú len posadnutí tým, ako na tom nejako zbohatnúť :(
Čo rozpor, lebo práve takéto zbohatnutie by mal BiCoin eliminovať :)
Tak ale čo - do čerta je to, čo tie mince a bankovy istý - keď to nie je zlato ?
Nuž krv.
Ľudská krv.
Tvoja a moja.
Nás všetkých.
Lebo systém je postavený na daniach, poplatkoch, odvodoch, pokutách, konciesiách, atď.
A tie sa nevyberajú demokraticky, ani komunisticky - ale feudálne a otrokársky.
Nezaplatíš ?
Pôjdeš do basy, ty hajzel !
A je vymaľované :)
Brachiálna moc nad ovčanmi je to, čo drží celý systém pohromade (a tie ovce si dokonca myslia, že sú slobodné) ...
Takže pozor na zlato - aby si nedopadol, ako antický kráľ Midas s oslími ušami ;)
11. 12. 2019   anonym
Daj sem nejaký odkaz kde je zrozumiteľne vysvetlená hromadná výroba zlata z ortute v jadrovom reaktore .
1/1