Názory čitateľov


Názory k článku:
Kandidát na prezidenta: Zdaníme robotov a ľuďom budeme rozdávať peniaze za nič

13. 11. 2018   anonym
a to akoze nikto nerozmysla nad tym, co spravi takyto "prijem" s inflaciou, cenotvorbou,...
15. 11. 2018   anonym
Urcite rozmysla, inflacia je staly proces, moze ju to urychlit, ale ak by sa naklady na garantovany prijem pokryli, napr. spomianou DPH z robotizacie, tak to nemusi mat vyznamny dopad na inflaciu. Inflacia by nastala ak by sa koli garantovanemu primu tlacili nove peniaze, ceny to moze ovplyvnit ale len u tovarov a sluzieb u ktorych by majitelia podnikov preniesli novu dan na odbratela, to sa ale tiez da zakonne opatrit, navyse nemusi sa tak stat, ak zamestnavatel kupi robota ktory vykona pracu za niekolko desiatok robotnikov, tak je to sice vysoka vstupna investicia, ale vrati sa mu v podobe personalnych nakladov, staci pri nakupe robota dat docasne danove prazdniny samozreje s podmienkou urciteho minimalneho veku pouzivania danheo zariadenia.
13. 11. 2018   Putin
A kto bude tie stroje opravovat :D ???
15. 11. 2018   anonym
Technici, nikde sa nepise, ze vsetky pracovne pozicie su hned nahraditelne, kto bude pracovat bude mat za to prislusny prijem, ale ak niekto dnes robi pri pase a zaraba na hrane prezitia, bude sa v pripade garantovaneho prijmu moct vratit do skoly alebo si aspon urobit daky kurz aby ten stroj mohol potom opravovat, moze zostat aj sediet doma a nic nerobit cim uvolni m iesto ambicioznejsiemu susedovi, ale velmi rychlo si uvedomi, ze ak chce aj zit a nie len prezivat, tak si tu rekvalifickacu z operatora na robotika urobi a bude sa tak moct zamestnat aspon na ciastocny uvazok, cim si popri garantovanej zobracenke zarobi aspon na daky uspokojivy zivotny standard.
13. 11. 2018   jahoda
Další krok k zotročeniu. A ľudia to sami budú chcieť a milovať. Jedine ISLAM.
13. 11. 2018   vlk
to si ty Jakub?
Fresco do White House
15. 11. 2018   jahoda
JJ ja som.
20. 11. 2018   vlk
Dufam, ze si nezabudol na Jacqua Fresca a jeho Venus project. On sa priamo zmienuje o tom, ze uz v sucastnosti sa da vacsina ludskej prace nahradit robotmi. suhlasim, ze ano, ale robi mi problem UI, ktora teraz nemusi, ale o par sto rokov, moze byt problemom.
Uplne zakazat vojenskych utocnych robotov. Pouzivat ich iba na nebezpecne prace, ako odminovanie, prieskum zamorenych oblasti atd.
Doriesit humanizaciu robotov, aby sa nestalo, ze zacnu mat nejake prava ako ludia, s tym ze by mal byt zadany strop ich maximalneho IQ 42, ktore by mohli dosiahnut a tym sa stat nebezpecenstvom pre majitela a postupne pre svet ako celok. Ak sa zdania, mozu v buducnosti apelovat na stav, ze ak platia dane, tak maju mat nejake prava, co je nepripustne, kedze su to a aj by mali ostat vecou.
Vsetko bude asi zavisiet na vyvoji a vyvojaroch, dufam ze nebudu tak sialeny a nebudu im vkladat ludske vlastnosti.
Asi prelom budu tvorit sexualne roboty, ktore by mali imitovat ludske spravanie, a tam sa to zlomi, ked par uchylakov zacnu svoje roboty milovat...
Spejeme do riadnej diery...
21. 11. 2018   jahoda
Tiež si myslím že roboti už teraz dokážu urobiť každú manuálnu prácu ako člověk. Nerobia to len koly tomu že ešte potrebujeme zamestnávať ludí. Problém nie je v UI. UI nás ludí nepozabíja. Niekto ju naprogramuje a tým padom už není UI. A ty si ???
21. 11. 2018   vlk
kavickar :) skoro si zabudol.
ui bude mat a ma moznost ucit sa a rozhodovat. uz teraz maju v autach dilemu, koho radset prejst a zachranit posadku vozidla. alebo ci ma zomriet sofer a tym zachranit dav dochodcov :) ui si bude musiet vybrat...nebude len o tom, kto naprogramuje robota. bude o aj o tom, ze oni sa budu ucit same pomocou neuronovych sieti.
zatial co to dnes vyzera ako scifi, tak o par desiatkov rokov to bude realita...
22. 11. 2018   jahoda
som si myslel. len s 2 ludmi som sa bavil o Venus project. auta to maju vyriesene. Tam není dilema koho zabit. Pomocou indexou sa to vypocita, co je teoreticky mensie zlo. sofer s rodinou alebo dav dochodcov alebo diva svina. UI sa asi nikdy nenauci pracovat s anomaliami a preto bude trosku pod clovekom.
22. 11. 2018   vlk
nie je to rovnake. preferencie aut pri koliziach su rozdielne podla kultur. podla toho kto je na ceste, mlady, stary, vacsi dav, mensi dav, dodrziavajuci predpisy, alebo pirat...
viac tu: https://goo.gl/x5FW XK
pri ui, by som stale tvrdil, ze dnes scifi, zajtra realita...
som rad, ze si ma spoznal :)
23. 11. 2018   jahoda
Pridem pozriet cez sviatky. robíš furt? hovno vieme ako je to naprogramované. včera ma napadlo že bude dolezité od koho sa bude učit UI. či od degešov z internetu alebo sčítaných kňazov. Prípad Tay
24. 11. 2018   vlk
ak do toho vlozia nabozenstvo tak dovi, dopo...skor by som povedal, ze to budu robit moralne bezuhonny vedci, a programatori, ktori nikdy nezhliadli ziadne filmy a videa pre dospelu populaciu, a nevedia co je to crackovanie, su bez stipky agresivity, nepoznaju nenavist...
robim stale, ked tu budes, len sa ozvi. dame kavu...
26. 11. 2018   jahoda
Ok stavim sa. Moralne bezuhonny VEDCI. :) ked viem aky ja som bakalar tak dakujem pekne za tých VEDCOV. jedine ISLAM. vysvetlim ked pridem
13. 11. 2018   M.V.
Lenže to už nebude kapitalizmus a hovoríme o niečom novom, teda o nejakom rovnostárskom systéme. Nech začnú skúšobne zrušením daní a sociálnych poistení aspoň v 2 - 3 štátoch a nevydrží im to ani mesiac. Roboty predsa nemajú žiaden príjem.
13. 11. 2018   anonym
Apropo, kto bude prevádzkovať (a vlastniť) robotov? Robot bude mať predsa určité prevádzkové náklady na údržbu, servis, upgrade, výmenu a pod., ktoré bude znášať vlastník. (Ale že by nám po ulici behali roboti v tak miere ako v I, Robot (2004) tak to asi nie, možno o 50 rokov nejaké inteligentné robotické zariadenie bude vykonávať nejakú rutinnú činnosť pre človeka.)
V súčasnosti sa podľa hovorí o masívnejšej robotizácii procesov ako o autonómnych robotoch, obrázky k článkom sú skôr o nich.
V každom prípade bude na človeku/ľudoch ako to budeme chcieť mať.
Apropo, budú roboti humanoidi potrebovať ubytovanie, budú jazdiť autami, starať sa o ich "rotolesti", navštevovať kiná, divadla a školy pre humanoidov? Budú združení v záujmových kluboch, chodiť na olympiády profesne sa organizovať? Toto všetko vytvára pre štát príjem (dane, poplatky) a pod. nepredpokladám, že je to cesta pre ľudstvo.....
13. 11. 2018   klustout(dreamer)
Každý človek čo dostane základný príjem bude musieť vlastniť aktívne činného robota ktorého si pred tým kúpi. Za obstarávaciu cenu dostane vyplácanú rentu v podobe zdanenia pridanej hodnoty ktorú vytvorí robot ktorý bude vysielaný do firiem na rôzne činnosti, niečo ako lízing prenajatých automobilov len s tým rozdielom že (ako auto) alebo robota ktorý vlastníš nevytvára zisk pre teba priamo ale ho vytvára pre majiteľa fabriky v ktorej pracuje. Obstarávacia cena robota môže byť uhradená z pôžičky ktorú ti budú stŕhať z renty, čiže sumy získanej po zdanení práce robota, tak aby si to aj bežní ľudia mohli dovoliť zaobstarať si robota, či otroka.
Áno bude to mať štrukúru starobylého otrokárskeho systému kde otrokom bude robot, čiže neživá nevnímajúca a necitlivá vec vykonávajúca požadovanú prácu.
O to ide tomu číňanovi v Amerike, o zavedenie otrokárskeho systému voči robotom v ktorom by mali miesto aj bežní očania Amerického štátu ako majitelia či páni/patróni robotov. Je to naprosto humanitná výzva zotročiť robotov a mať sa dobre. Ale dokedy budú roboty otročiť pre nás a kedy sa vzbúria- to je otázka budúcnosti.
15. 11. 2018   anonym
Je to stale kapitalizmus, lebo kto bude sikovny v robotike a kibernetike, bude zarabat a o zakaznikov nebude mat nudzu. Kto si povie, ze bude sediet doma a nic nerobit, bude zit ako dnesni nezamestnani na podpore.
13. 11. 2018   Lolo
V Europe to uz mame hotove.
Zdanuju v koloniach R-U-R a u kolonizatorov, si chovaju, pestuju, alebo skratka klonuju a mnozia novych svetoobcanov.
R.U.R. : Rossum's Universal Robots (v texte prekladané ako Rossumovi univerzální roboti) je dráma Karla Čapka z roku 1920. Čapek v nej varuje pred zneužitím techniky. V tejto hre tiež po prvýkrát zaznelo slovo robot, ktoré Čapkovi údajne poradil brat Josef.
1/1