Názory čitateľov


Názory k článku:
Čo to dočerta znamená? Prečo nerozumieme tomu, čo hovoria ekonómovia

13. 6. 2017   MV
Neovládajú vetný syntax a ani slovné druhy z jadra slovnej zásoby a nahradia ich cudzími výrazmi. Potom tomu nerozumejú ani sami. Napríklad v slovenčine trapné označenie "senior" sa priradí k starším ľuďom, ale môže to byť aj najstarší škôlkár. Ekvivalnty vždy nie sú dostupné a pomaly čítame slovenské vety s anglicizmami ako na bežiacom páse. Lekári tiež nezaostávajú v rozvoji profesionálneho žargónu. Je to také "in."
13. 6. 2017   BoE
Nemat Shafik je žena nie muž
13. 6. 2017   Lolo
V podstate kazda informacia, ktora prenikne von v Bankspeaku, je prelozena politikmi do newspeaku, aby tomu otroci aj tak nerozumeli, lebo sa jedna o zastieracie "gagotanie", ktore je absurdne, urcuje len podla intenzity tonu, hlbku zastierajucej dezinformacie.
Otroci a chudaci, ktory rozpravaju v oldspeaku, maju gagotanie uplne na haku.
Vystupne informacie bankstrov a politikov v newspeaku, su podobne planym reciam komunistickych recnikov, ktory sice nepovedali nic, alebo nic nove, ale ich prejav trval obvykle tak dlho, ze vsetci hlasovali za, alebo proti, ak im to bolo zdoraznene.
Podobne funguje aj europarlament, lenze na zapade o tom nevedia, lebo nemali plenarne schodze polytbyra a nevedia o com su taketo prejavy.
„Newspeak nebyl vytvořen pouze k vyjadřování světonázorových myšlenkových postupů vlastních oddaným stoupencům Angsocu, nýbrž proto, aby znemožnil všechny jiné způsoby myšlení. Záměr byl ten, že až si newspeak všichni jednou provždy osvojí a oldspeak bude zapomenut, stane se kacířské myšlení – to jest myšlení, které se odchyluje od zásad Angsocu – doslova nemyslitelné, aspoň v té míře, v níž je myšlení závislé na slovech.“
https://cs.wiki pedia.org/wiki/Newspe ak
13. 6. 2017   Blind Man
Táraninám som nikdy nerozumel.
13. 6. 2017   Frantisek Nahnevany
V prípade tzv.DPH /tzv.dane z pridanej hodnoty/ je to naopak. Ekonómovia, a nie iba oni, nerozumia slovným spojeniam ako "cena /suma/ netto" alebo "cena /suma/ bez DPH" resp. "základ dane" . . . Naproti tomu výrazu "podvod" rozumia veľmi dobre. Ten si osvojili. Tam sú doma.
1/1