Názory čitateľov


Názory k článku:
Dobrý život: Menej práce je riešením (takmer) na všetko

3. 6. 2016   gasiak.jan@gmail.com
4 dni v práci a 5 nech za mňa príde odrobiť dáky trestanec alebo nezamestnaný alebo social a ,,POVINNE,,nech si zaslúžia to čo dostavajú zadarmo a z našich dani
9. 6. 2016   Szekeres
a co take dostava nezamestnany z tvojich dani??
3. 6. 2016   Praktik
Tu vobec nejde o pomoc ludom. Treba citat skryte posolstvo. Kazdy by bol rad, keby nieco take bolo mozne. Bol by to idealny svet, ale to je len utopia. Su krajiny s rozdielnou hospodarskou vyspelostou. Ked budeme menej pracovat, niekto to mnozstvo prace musi vykonat, aby sa dany tovar vyrobil, ci poskytla sluzba. Bud to budu roboty, ale tie sa zatial nie na vsetko hodia, alebo co je pravdepodobnejsie, odpracuje si to niekto iny. Potom je varianta, ze budeme robit menej, ale aj vyplaty budu podstatne mensie, napr. polovicne... Lebo firma zamestna za druhu polku platu druheho cloveka. Pre firmu by to bolo jedno, dokonca mozno este vyhodnejsie. Kto by tym utrpel ? Bezny obcan, ktory by mal nizsi prijem, nez ma teraz v Slovakistane... ALEBO - a to je viac pravdpodobnejsie a naznacuje sa to uz v clanku. Uz je tu par clankov o zakladnom prijme. Kebyze je inflacia, ludom sa to nepaci. Krajiny maju dlhy, ze nevedia, ako sa ich zbavit, lebo ked to rupne, bol by to megapruser... Tak co je dobre urobit ? Zavedie sa zakladny prijem a tym padom, akoby sa mena devalvovala. Pretoze teraz uz nikto nebude musiet robit. Uspory tak stratia okamzite na hodnote, pretoze na ne nebude uz tak tvrdo pracovat. Detto, ak budu dvaja na jedno pracovne miesto a mali by ten isty plat, automaticky to dviha inflaciu. Centralne banky uz nevedia co robit, lebo leju peniaze do ekonomiky cez banky, ale tie ich v takom mnozstve nedavaju obcanom. Banka by sla do rizika, vsak naco, ked si je schopna uctovnymi operaciami a spekulaciami, tieto peniaze zarobit lahsie. Preto uz uvazuju o vrtulnikovych peniazoch, alebo zakladnom garantovanom prijme, co je to same. Co sa stane, ak ho Europa zavedie ? V tom momente sme na dne, lebo rozvojove staty ho nezavedu a co je teraz priliv utecencov, je nic proti tomu, co by kazdy z nich chcel garantovany prijem. Pred par dnami tu bol clanok o referende vo Svajciarsku, kde by bol zakladny prijem cca 2200 EUR. Ved v SK vacsina platov nedosahuje ani polovicu. Keby to zaviedli, tak tu by uz nikto nepracoval. Toto je len cesta do ekonomickeho a hospodarskeho pekla, ktora by mohla vyhovovat krajine, ktora ma sama take dlhy, ze potrebuje velke peklo urobit svojej kokurencii, aby bola sama na tom lepsie... Cize ziadne vznesene plany, ale likvidacia Europy a jej obyvatelov.
3. 6. 2016   feri53

Bolo by to krásne pracovať len 20-30 hodín týždenne (a to je jedno v akom hodinovom rozložení), ale finančná globalizovaná "mafia",ktorá chce stále viac bohatnúť vykorisťovaním druhých to nedovolí. Keby totiž na súčasné 1 pracovné smiesto by prijali dvoch zvyšilo by to ich mzdové výdaje, a pracovníci by tiež nechceli mať polovicu, veď väčšina už aj tak pracuje za minimálku.
Lenže keby štát nemusel vyplácať tolko sociálok, mohol by hravo vykompenzovať zvyšené mzdové náklady zamestnávateľom. Každému by to vyhovovalo, veď npr. zamestnávatel by nemal problémy s dovolenkovým obdobím, pracovníci by boli oddychnutejší a teda výkonnejší, štát namiesto výdajov získal ďalšie prijmy na daniach a odvodoch ( ktoré by sa potom mohli znížiť ), a ľudia by boli spokojnejší, konečne by stíhali dvoje "koníčky" mohli by sa viac venovať svojim rodinám a deťom. Ľudia doteraz bez práce by začali míňať svoje mzdy, čo by malo priaznivý vplyv na ekonomiku... atď
STAČILO BY LEN TROCHU ROZUMU.
3. 6. 2016   gewenducha
Boli by to síce neplatené miesta, ale neuveriteľne dôležité úlohy, ako je starostlivosť o deti a staršie osoby. Kedy sa uz ludstvo zobudi a pochopi, ze starat sa o starych a deti je to najdolezitejsie?
3. 6. 2016   Rony
Robotizácia, automatizácia či digitalizácia pracovných procesov bude zároveň prinášať ubúdanie pracovných miest.
Dokonca tí, čo pracovné miesto majú, sú viac využívaní a menej platení, lebo zamestnávateľ má argument - keď sa vám nepáči, môžete odísť, miesto Vás máme ďalších. Takže vidím v tom akúsi nerovnosť, ktorú by skutočne mohol riešiť kratší pracovný čas pri vytvorení väčšieho množstva pracovných miest na danú prácu. Potom tu máme práce, kde treba skutočne mať nad pracovníkmi dozor, aby riadne pracovali celý pracovný čas, ďalej sú samostatné pracovné činnosti, kde zamestnanec vykonáva svoje úlohy až do úplného skončenia celej akcie, kde sa skutočne nehľadí na počet odpracovaných hodín v tom zmysle, že väčšinou nepracuje 8 hodín denne, ale 10 a viac, ale nadčasy ako také sa nesledujú ani zvlášť neplatia, lebo to má už zahrnuté v dohodnutom plate - tak takéto úlohy sa nedajú deliť na viac dní po menej hodín a ani na viac pracovníkov, takže tu vždy bude potreba týchto pracovníkov, ktorí budú jednoducho pracovať viac, podľa potreby zamestnávateľa. Je to zložitá téma, ktorej by sa kompetentní ale mali venovať, lebo inovácia je potrebná. Je potreba dať príležitosť nájsť si prácu najmä mladým ľuďom, lebo nie je nič horšie, ako naučiť mladých ľudí žiť bez práce, alebbo dokonca že niektorí sa už aj boja hľadať prácu a po rokoch strávených doma si neveria a ani neveria, že by sa mohli v nejakej práci dobre cítiť.Každý človek, ktorý má zaujímavú prácu, ktorá ho baví, sa cíti na tom svete lepšie ako ten, ktorý leňoší od rána do večera každý deň.
1/1