Skupina VÚB v prvom štvrťroku so ziskom 33,9 mil. eur

Skupina VÚB evidovala v prvom kvartáli tohto roka kvôli rozpúšťaniu rezerv medziročný pokles čistého zisku o 14,2 % na 33,9 mil. eur. Zisk samotnej VÚB banky klesol o 21,5 % na 31,6 mil. eur.

Skupina VÚB dosiahla v prvom štvrťroku čistý zisk 33,9 mil. eur. Kvôli rozpúšťaniu rezerv klesol v medziročnom porovnaní o 14,2 %. Odhliadnuc od mimoriadneho efektu rozpustenia rezervy na súdne spory v roku 2009 by zisk vzrástol o 21 %. Individuálny čistý zisk samotnej VÚB banky klesol v medziročnom porovnaní o 21,5 % na 31,6 mil. eur.

Prevádzkové výnosy celej skupiny VÚB sa znížili o 3,4 % na 116,7 mil. eur. Dôvodom bol najmä pokles úrokových sadzieb úverov a stagnujúca výkonnosť lízingovej dcérskej spoločnosti, pod ktorú sa podpísali pretrvávajúce dôsledky ekonomickej krízy.
Na druhej strane, čisté výnosy z poplatkov vzrástli medziročne o 15 %, k čomu prispel predaj podielových fondov a poistných produktov a aj retailových úverov.

Prevádzkové náklady skupiny vzrástli medziročne v nominálnom vyjadrení o 15,6 % na 54,7 mil. eur, a to len kvôli vplyvu rozpustenia rezerv na súdne spory z minulých rokov v celkovej výške 12 mil. eur, ku ktorému došlo v prvom štvrťroku 2009. Odhliadnuc od tohto efektu by prevádzkové náklady poklesli medziročne o 7 %.

Bilančná suma skupiny VÚB bola na konci tretieho mesiaca vo výške 10,234 mld. eur a v medziročnom porovnaní sa zvýšila o 2,7 %. Objem úverového portfólia skupiny dosiahol 5,864 mld. eur, čo oproti stavu spred roka predstavuje nárast o 1,5 %. Objem vkladov dosiahol 6,69 mld. eur a poklesol o 5,4 %. Dôvodom bol najmä očakávaný odliv vkladov súvisiacich so zavedením eura a čiastočne aj presun retailových vkladov do podielových fondov v rámci skupiny VÚB, kde objem aktív pod správou vzrástol medziročne takmer o takmer 79 %.

VÚB bola do obchodného registra zapísaná v roku 1992. Poskytuje retailové a komerčné bankové služby. Väčšinovým akcionárom VÚB banky s podielom 96,76 % na základnom imaní spoločnosti je banková skupina Intesa Sanpaolo. Skupina VÚB pozostáva z VÚB banky a jej dcérskych spoločností Consumer Finance Holding, VÚB Asset Management, VÚB Factoring, VÚB Leasing a Recovery, ktorých je VÚB banka 100-percentným vlastníkom. Konsolidované údaje okrem toho zahŕňajú aj 50-percentný podiel VÚB banky v spoločnosti VÚB Generali DSS.

Súvisiace články

Aktuálne správy