Zlý štart do sezóny

Finančný sektor dostáva jednu ranu za druhou, kedy sa včera na adresu bánk negatívne vyjadril i analytici Morgan Stanley po pondelkových vyjadreniach od banky Calyon. Podobne sa, vzhľadom na nadchádzajúcu sezónu kvartálnych zverejnení, začali množiť očakávania horších výsledkov aj pre spoločnosti ostatných segmentov. Akciový trh sa na tieto zverejnenia pripravuje druhým prepadom v rade za sebou. Včerajší akciový kokteil: DJIA 30 -2,34%/7789, SP 500 -2,39%/815, Nasdaq Composite -2,81%/1561. Dnešný Nikkei 225 -2,69%/8595.


Hlavné udalosti včerajšej akciovej seansy:



  • Hlasy volajúce po možnom konci aktuálnej rely na akciovom trhu boli včera jasne zreteľné, kedy investor George Soros považuje aktuálnu rely len za rely medvedieho trendu, ktorá bude nakoniec vypredaná . Takýto názor síce nezdieľa investor Marc Faber, no ale aj ten očakáva korekciu akciových trhov o 5-10%. Následne je ale jeho výhľad pre pokračovanie aktuálnej rely až do júla. Rovnako aj stratégovia Citigroup a Morgan Stanley odporučili svojim klientom znížiť držbu akcií v ich portfóliách. Takáto stratégia sa včera vyplatila, kedy akcie ukončili seansu v silnejších stratách.

  • Impulzy k pohybu poskytli analytici Morgan Stanley, ktorý urgovali investorov, aby predali akcie stredne veľkých US bánk pred zverejnením ich kvartálnych výsledkov, nakoľko spoločnosť znížila odhady zisku až 26-tim z nich. Zároveň, ich rely z marcových miním bola príliš silná. Podobne sa v pondelok vyjadril aj analytik Mike Mayo z z banky Calyon, ktorý v pondelok znížil rating celému US bankovému sektoru. Dôvodom je, že banky majú stále na svojich knihách väčšinu úverov poskytnutých klientom bez vytvorenia potrebných opravných položiek a to aj napriek tomu, že miera nesplácania úverov je veľmi vysoká a mohla by dosiahnuť až maximá z úrovne Veľkej hospodárskej krízy. Investori by tak mali stále ostať veľmi opatrní voči titulom finančného sektora, nakoľko riziká v ich bilanciách sú stále veľmi vysoké. Finančný sektor tak ukončil včerajšie obchodovanie v strate 3,2%.

  • Akcie ale včera padali naprieč všetkými segmentmi, nakoľko možnosť horších kvartálnych výsledkov počas sezóny kvartálnych zverejnení je vysoká pri väčšine segmentov akciového trhu. Jedným z takých je aj energetický sektor, ktorému znížila vyhliadky zisku na aktuálny ako aj nasledujúci rok britská banka Barclays. Dôvodom sú nízke ceny zemného plynu ako aj nižšie marže pri rafinácii.

  • Ďalším sektorom zasiahnutým znížením výhľadu zisku bol sektor priemyselných statkov, kedy Bank of America očakáva, že výrobca ťažkých strojov Caterpillar zverejní oveľa vyššiu než očakávanú stratu. Negatívne na výrobný priemysel vplývali aj správy, že najväčšia US automobilka, General Motors, urýchľuje svoje prípravy na možný bankrot a to aj napriek tomu, že manažment spoločnosti takéto riešenie problémov spoločnosti odmietol. V rámci bankrotu by mala byť spoločnosť rozdelená na dve samostatné jednotky.

  • Negatívnemu sentimentu na trhu neunikol ani technologický sektor a to aj napriek tomu, že spoločnosť RBC Capital, ktorá zvýšila ratingy spoločnostiam Adobe, Symantec a Microsoft. Dôvodom je očakávanie, že v najbližších kvartáloch by mali riziká z kvartálnych výsledkov spoločností klesať a oporou by mali byť aj fiškálne stimuly vlád. Trh má ale pred sebou sezónu kvartálnych zverejnení, počas ktorej sa nemusí všetkým spoločnostiam dariť rovnako dobre.

  • Makroekonomický kalendár bol včera pomerne prázdny, no pozornosť pútalo zverejnenie zmeny spotrebiteľských úverov za február. Tie skončili s prepadom o 7,48 mld. USD, resp. o 3,5% anualizovaným tempom, no tento výsledok korigovalo zverejnenie výrazne vyššej revízie predchádzajúceho výsledku. Z jednotlivých typov spotrebiteľských úverov ale najviac zaujali trh správy o poklesu objemu úverov na kreditných kartách o 9,7% na ročnej báze. Ide o najhorší prepad úverov na kreditných kartách od roku 1976. Domácnosti sú tak zjavne averzné voči akémukoľvek novému dlhu a snažia sa obmedziť už aj úvery na kreditných kartách, ktoré doteraz používali na riadenie svojho cash-flow, teda na zosúladenie príjmov a výdavkov.

  • Hlavnou udalosťou včerajšej seansy ale bolo zverejnenie kvartálnych výsledkov hlinikárskou spoločnosťou Alcoa. Firma je prvým komponentom akciového indexu DJIA 30, ktorá zverejňuje svoje kvartálne výsledky a tak začína sezónu zverejnení. Tá ale nezačala veľmi dobre, kedy Alcoa zverejnila stratu na akciu vo výške 59 centov, čo je viac než konsenzus vo výške 57 centov. Akcie Alcoa po zatvorení akciových trhov v after-hour obchodovaní poklesli o 3,59%.

Sezóna tak nezačala príliš dobre, čo sa prejavilo aj na US indexových futures, ktoré si pripisujú počas európskej seansy straty okolo 1%. Zatiaľ tak na akciách pretrváva medvedí sentiment. Pokiaľ akciám ostane, mohlo by to byť pre akciový trh veľmi negatívne, nakoľko hlavné akciové indexy SP 500 ako aj Dow Jones ukončili včerajšie obchodovanie na rozhraní silnejšej dlhodobejšej rastovej línie a na suporte krátkodobejšieho medvedieho pásma. Otázkou tak je, či investori využijú dnešnú možnosť a posunú akcie vyššie. Medvedím obchodníkom ale vkladá do rúk tromf sezóna kvartálnych zverejnení ako aj stála prekúpenosť akciových trhov. Korporátny kalendár je dnes prázdny, no medvedí tábor má v rukách už včerajšie horšie výsledky spoločnosti Alcoa. Makroekonomický kalendár dnes ponúka len zverejnenie veľkoobchodných zásob za február a zverejnenie zápisnice FOMC z marcového zasadnutia, na ktorom boli oznámená plány na nakupovanie štátnych dlhopisov ako aj rozšírenie nákupov dlhopisov Fannie Mae a Freddie Mac.


Okrem toho by mala dnes Komisia pre cenné papiere a burzy zverejniť návrhy, ako zabrániť prepadom akcií. Uvažuje sa o štyroch možnostiach: zavedenie uptick pravidla, zavedenie modifikovaného uptick pravidla. Dve ďalšie možnosti hovoria o možnosti zavedenia uptick pravidla, ak sú splnené niektoré trhové podmienky (napr. akcia prepadne o viac ako 10%). Komisia ale môže pred zverejnením návrhov konkrétne možnosti zmeniť. Nakoľko následne stanoví komisia približne 30-45 dňovú periódu pre pripomienky k plánu, nemali by mať oznámenie týchto správ dopad na trh.


Futures na Dow Jones by tak dnes mohli skorigovať svoje straty k úrovni 7 800 bodov. Naopak, ak pretrvajú negatívne analytické vyjadrenia na adresu spoločností, ostáva výhľad medvedí s potenciálom k hladine 7 520/00 bodov.


Autor: Ján Beňák

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkolvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. © CI KOMODITY a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy