VUB Asset Management získala rating

VUB Asset Management, správ. spol., a.s., (VUBAM) 100% dcérska spoločnosť Všeobecnej úverovej banky, a.s., a člen medzinárodnej bankovej skupiny IntesaBci, privítala pridelenie ratingu Slovenskou ratingovou agentúrou (SRA). VUBAM sa týmto stala prvou správcovskou spoločnosťou na Slovensku s prideleným ratingom

SRA priradila VUBAM dlhodobý rating BB+ so stabilným výhľadom a rating mananažmentu kvality Q3+. Priradené dlhodobé ratingové hodnotenie BB+ (stabilný výhľad) je 1 stupeň pod úrovňou rizika Slovenskej republiky pre transakcie v cudzích menách (BBB- stabilný výhľad). Ratingové hodnotenie manažmentu kvality VÚB Asset Management je Q3+, čo znamená nadpriemernú úroveň riadenia procesov, manažmentu portfólia a zhodnotenia vplyvov vonkajšieho prostredia.

Správcovská spoločnosť VÚB Asset Management, a.s. vznikla v apríli 2000 a patrí z hľadiska podielu na trhu medzi lídrov v predaji podielových fondov – z pohľadu kumulatívneho predaja jej patrí štvrté miesto. Spoločnosť spravuje k 10.10.2002 majetok v hodnote viac ako 1,2 miliardy Sk. V roku 2002 je však spoločnosť na 2. mieste na trhu v objeme čistých predajov podielových fondov s čistým predajom 872 mil. Sk. K 30.9.2002 bol podiel VÚB AM na trhu otvorených podielových fondov (OPF) spravovaných domácimi správcovskými spoločnosťami 13,1%. Oproti začiatku roka, kedy to bolo 6,2% je to teda výrazné zlepšenie. Najlepšie výsledky spoločnosť dosiahla pri predaji dlhopisových OPF, kde podiel na čistých predajoch za prvých 9 mesiacov tohto roku dosiahol až 68% (668 mil Sk), čím podiel VÚB AM na trhu v tomto segmente narástol na 27,9%.

Jediným akcionárom správcovskej spoločnosti je Všeobecná úverová banka, a.s., ktorej viac ako 95 %- ným vlastníkom je talianska banková skupina IntesaBci. Silné vlastnícke pozadie správcovskej spoločnosti poskytuje obrovský potenciál získavania nových klientov najmä prostredníctvom širokej distribučnej siete VÚB. Strategickým zámerom akcionára je byť lídrom na trhu podielových fondov v horizonte piatich rokov poskytovaním profesionálnych služieb svojim klientom.

Vo výroku o ratingu SRA uvádza, že výber cenných papierov do portfólia a jeho manažovanie je založené tak na kvantitatívnych, ako aj na kvalitatívnych metódach. Pri akciovom a zmiešanom fonde využíva VÚB Asset Management intenzívne kapacity a know-how NEXTRA Investment Management zo skupiny Intesa BCI, ktorá patrí medzi špičkové správcovské spoločnosti na európskom trhu, kde jej patrí piate miesto a spravuje aktíva v hodnote 120 mld. EUR. Kombinácia kvantitatívnych a kvalitatívnych metód pri riadení portfólia svedčí o moderných prístupoch. Pozitívne hodnotí budovanie integrovaného manažérskeho informačného systému, ktorý by mal umožniť získať kvalitnú a včasnú analýzu pre potreby strategického manažmentu. Systém internej predpisovej základne správcovskej spoločnosti považuje za dobre vybudovaný. Pozitívne hodnotila skutočnosť, že v tomto období dochádza k aktualizácii systému interných smerníc vzhľadom na organizačné zmeny v materskej spoločnosti. Systém riadenia rizika je v správcovskej spoločnosti zabezpečovaný zo strany portfólio manažérov. Pozitívne hodnotila systém interných kontrolných mechanizmov, ktoré sú vykonávané zo strany depozitára. Interná kontrola sa realizuje aj prostredníctvom kontrolných štruktúr VÚB, a.s. – oddelení kontroly a vnútorného auditu.

Podľa SRA má VUBAM dobre prepracovaný systém predaja, dlhodobú koncepciu pri predaji produktov a jasne definovanú stratégiu fondov. Pozitívne hodnotila skutočnosť, že od októbra 2002 má správcovská spoločnosť podpísanú novú mandátnu zmluvu s VÚB, v zmysle ktorej sa bude správcovská spoločnosť orientovať na tzv. „core businnes“ a všetky ostatné aktivity, najmä v oblasti marketingu, školení predajcov a pod. sa budú vykonávať mimo spoločnosti v rámci skupiny VÚB.

Pridelením ratingu správcovska spoločnosť VUBAM pokračuje vo svojom smerovaní stať sa lídrom na trhu, nielen čo sa týka objemu spravovaných aktív, ale aj spôsobu akým pre svojich klientov zabezpečuje kvalitný a transparentný informačný servis, vrátane snahy vzdelávať obyvateľstvo ( VUBAM bol odborným garantom projektu „Univerzita investora“), predstavovať nové produkty kolektívneho investovania a aj týmto spôsobom napomáhať k vybudovaniu dôvery obyvateľstva k alokovania svojich úspor prostredníctvom otvorených podielových fondov.

Súvisiace články

Aktuálne správy