Warren Buffett opäť v akcii

Piatkový akciový kokteil: DJIA 30 -1,41%/8852, S&P 500 -0,62%/940, Nasdaq Composite -0,37%/1711.Piatok vládla akciám podľa očakávaní vysoká volatilita.

Piatkový akciový kokteil: DJIA 30 -1,41%/8852, S&P 500 -0,62%/940, Nasdaq Composite -0,37%/1711.

Piatok vládla akciám podľa očakávaní vysoká volatilita. Vzhľadom na expiráciu 80 miliónov opcií na akcie, teda až jednu štvrtinu všetkých týchto práv na kúpu alebo predaj akcií, si počas piatka vymenil akciový index S&P 500 kladné a záporné prírastky až 28 krát. Výrazný nárast volatilty zobrazoval aj nárast indexu VIX na nové rekordné maximá. Minulý týždeň bol celkovo veľmi bohatý na prudké pohyby akcií. V pondelok si pripísal akciový index S&P 500 prírastok až 12% a následne v stredu prepadol najviac od roku 1987. V štvrtok si pripísal 4% a v piatok skončil v miernej strate. Celkovo skončil index so ziskom 4,7%, čo je najvyšší zisk od roku 2003 a zároveň skončil na týždennej báze s kladnou zmenou po prvý krát za posledné 4 týždne.

Od úvodu piatkového obchodovania sa snažili akciové trhy o postup vyššie. Podporu k nakupovaniu akcií poskytol investor Warren Buffett, nakupujúci US akcie do svojho osobného portfólia, ktoré obsahuje väčšinou štátne dlhopisy. Svoje slová odôvodňuje klasickým pravidlom „Buď opatrný keď sú ostatní chamtiví a buď chamtiví, keď majú ostatní strach. “ Jeho jasné vyjadrenie dôvery v akcie podporilo obchodníkov k nákupom, nesmieme však zabudnúť na to, že tento investičný guru je dlhodobým investorom (value investorom) a nie krátkodobým špekulantom. Okrem toho mali akcie podporu k rastu aj v reakcii na lepšie kvartálne výsledky technologických spoločností IBM a Google. Pozitívnu náladu akciám v piatok kazili makroekonomické zverejnenia. Piatok ponúkol makroekonomický kalendár výsledky začatej výstavby a vydaných stavebných povolení za september. Tie svojimi výsledkami, prepadmi na nové dlhodobé minimá, poukazujú na pokračujúci kolaps realitného trhu. Ten sa určite preja ví aj na ekonomickom raste v najbližšom období, nakoľko zasiahne položku investícií. Ako jedno z pozitív týchto výsledkov je ich vzťah k zásobe nepredaných nových domov. Tá je stále veľmi vysoká a tak obmedzenie novej výstavby je vhodný krok pre stabilizáciu tohto sektora, aj keď pravdepodobne sa kvôli tomu dostanú do problémov ďalšie staviteľské spoločnosti. Okrem toho bola v piatok zverejnená aj spotrebiteľská dôvera podľa Michiganskej univerzity. Tá prepadla na nové rekordné minimá (začiatok zverejňovania v 50-tych rokoch minulého storočia). Jej výsledky zobrazovali presne stav spotrebiteľov po kolapse Lehman Brothers, kedy sledovali narastajúce problémy na finančných trhoch. Situácia na akciových trhoch sa však začala prudko meniť spolu s príchodom záveru obchodnej seansy. Opäť sa tak zopakoval scenár výpredaja v závere obchodnej seansy, ktorý súvisel s expiráciou akcií ako aj s príchodom tzv. smart money, teda investorov, ktorí obchodujú len v poslednú hodinu sean sy. Od septembrového kolapsu Lehman Brothers vzrástla volatilita akcií v závere obchodovania niekoľkonásobne.

Dnešné obchodovanie zatiaľ podľa futures na americké akciové indexy poukazuje na pozitívne otváranie so ziskami nad 2%. Už v piatok poukazovali investori na odhodlanie k nákupom akcií, aj keď seansa skončila v červených číslach. Pre dnešok tak predpokladáme vykryštalizovanie situácie a rast US akciových trhov. Neočakávame dnes z korporátneho kalendára výsledky lídrov akciových trhov, takže z tohto pohľadu by nemalo dôjsť k neočakávaným prekvapeniam. Tým naopak môže byť Bernankeho prejav o 16:00 CET pred Výborom pre rozpočet snemovne reprezentantov. Minulú stredu už prezident FEDu zobrazil svoj výhľad pre ekonomiku, ktorý nebol príliš pozitívny pre akciový trh. Pokiaľ tak Bernanke nepovie nič horšie, rastový potenciál akcií by mal ostať zachovaný. Rizikami sú však správy z finančného sektora, nakoľko tento segment ostáva stále veľmi krehký, ako aj záver seansy, ktorý môže opäť pochovať celodenné snahy býčieho tábora.

Pre akciový index DJIA 30 tak vidíme priestor k prvej rezistencii na 9 100/30 bodov s výhľadom na piatkové maximá 9 280 bodov. Suportom je úroveň 8 700 bodov.

Po zatvorení obchodovania očakávame výsledky poskytovateľa kreditných kariet American Express. Táto spoločnosť naposledy prekvapila veľmi negatívnym výhľadom pre vývoj splácania úverov spotrebiteľmi, takže ich opätovný pohľad na schopnosť spotrebiteľov splácať svoje úvery bude veľmi dôležitá.

Pre tento týždeň okrem toho očakávame aj kvartálne výsledky spoločnosti Wachovia, Apple, Ford, 3M, Caterpillar, Pfizer, Boeing, McDonald’s , Merck. Akciové trhy sa tak postavia pred kvartálne výsledky US spoločností a hlavne pre ich výhľady pre budúce obdobia. Očakávania spomalenia ekonomiky a znižovania ziskov, nebudú prijaté akciovými trhmi pozitívne. Dôležitou udalosťou bude aj zajtrajšie vysporiadanie credit default swapov na dlh Lehman Brothers. Z makroekonomického kalendára si pre tento týždeň zaslúžia pozornosť piatkové údaje z realitného sektora v podobe predaja existujúcich domov.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Ján Beňák


Súvisiace články

Aktuálne správy