Keď sen sa stáva realitou?

Keď sen sa stáva skutočnosťou, nijako inak sa nedajú nazvať včerajšie inflačné čísla z najväčšej svetovej ekonomiky. Inflačné dáta US ekonomiky v podobe indexu spotrebiteľských cien (CPI) a jadrového CPI (očistené o ceny energií a potravín), nečakane počas apríla klesli. CPI na ročnej báze dosiahli úroveň 3,9% Y/Y (predpoklad a posledný údaj 4% Y/Y), jadrové CPI dosiahli level 2,3% Y/Y (predpoklad a posledný 2,4% Y/Y), čo je pri aktuálnych cenách energií a potravín, ktoré sužujú US ekonomiku priam nereálny výsledok. Podrobná štatistika inflačných tlakov v US ekonomike potvrdzuje enormný nárast cien potravín, ktoré dosiahli maximá z roku 1990. Na druhej strane podľa štatistík sa ceny energií oproti predchádzajúcemu mesiacu vôbec nezmenili, priam senzačne vyznieva údaj o poklese cien benzínu v USA o 2%, ak na druhej strane US spotrebitelia čelia najvyšším historickým cenám benzínu (3,73 USD/galón).

Výsledky inflačných údajov z US ekonomiky len potvrdzujú čoraz silnejšie hlasy, že ekonomické fundamenty (nezamestnanosť, inflácia) sú manipulované vládnymi inštitúciami a sú výrazne vzdialené ekonomickej realite. Ako príklad sme uviedli vo včerajších komentároch porovnanie štatistických metód na meranie inflácie v USA, kde je diferencia medzi aktuálnou metódou merania inflácie a metódou používanou pred prezidentom Clintonom neuveriteľných 7,6%.

Fed funds napriek poklese inflačných rizík v ekonomike naďalej ostávajú kótovať iba 10% pravdepodobnosť znožovania sadzieb FEDom o 0,25% počas júnového zasadnutia, táto holubičia prestávka by mala pretrvať až do septembra.

Zelená bankovka podľa očakávania po „neuveriteľných“ inflačných číslach sa odrazila od intradenných miním 1,54 EUR/USD k maximám na 1,5480/1,55 EUR/USD, kde ju udržiavali i silné večerné jastrabie hlasy ECB (Garganas).

Výrazné spomalenie ekonomiky očakáva aj zelený ostrov, kde včerajšia pravidelná kvartálna inflačná správa BoE prezentovaná guvernérom Kingom vyrazila viacerým analytikom dych. Chladný anglický humor guvernéra Kinga, ktorý doposiaľ tvrdil, že UK ekonomika nie je ohrozená globálnou hypotekárnou krízou a výrazným ekonomickým spomaľovaním, musel otvorene priznať farbu o stave UK ekonomiky, za čo si vyslúžil pozvanie na koberček od ministra financií UK Darlinga.

Kvartálna správa predpokladá nárast inflácie v UK ekonomike až na úroveň 3,8% Y/Y (aktuálne 3% Y/Y), čo výrazne presahuje inflačné cielenie BoE (2% Y/Y). Tento predpokladaný nárast inflačných rizík znamená možný koniec holubičieho trendu BoE (zníženie sadzieb o 0,75% od decembra), čo dokumentuje iba 20% (posledná 70%) pravdepodobnosť znižovania sadzieb počas júnového zasadnutia MPC (menový výbor BoE). Zároveň trhy kótujú len 80%-nú (posledná 95%) pravdepodobnosť, že holubičí krok sa objaví do konca aktuálneho roka.

Zastavenie holubičieho trendu BoE však nepodporí ekonomický rast UK ekonomiky, ktorý King očakáva na úrovni 1% Y/Y, čo sa výrazne líši od negatívneho výhľadu MMF (2,6% Y/Y). King nepriamo priznal možnú recesiu UK ekonomiky svojím tvrdením, že jeden alebo dva kvartálne výsledky ekonomického rastu môžu byť záporné. Najväčšie riziká BoE vidí jednoznačne v realitnom a úverovom trhu. Komentár Kinga, že aktuálna situácia pominie, len je nutné byť trpezlivý, vyznel v jeho Shakespearovskej dráme o inflačných rizikách tragikomicky.

Kábel počas včerajšieho dňa pod silným tlakom až k tohtoročným minimám na úroveň 1,9360/50 GBP/USD, pomocnú ruku mu nakoniec podala US inflácia, ktorá vytlačila kábel k intradenným maximám na 1,9480/90 GBP/USD.

Dnešné ranné nemecké inflačné údaje (HICP – harmonizovaný index spotrebiteľských cien) by mali potvrdiť mierny ústup z marcových historických maxím k levelu 2,6% Y/Y (posledný 3,3% Y/Y), čo by malo napomôcť k poklesu HICP Eurozóny z marcových 16-ročných maxím (3,6% Y/Y) k úrovni 3,3% Y/Y. Omnoho dôležitejšie budú údaje nemeckého HDP, ktoré výrazne ovplyvňuje i celkové HDP Eurozóny, kde sa očakávajú nemecké čísla na úrovni 0,7% Q/Q, 1,8 % Y/Y (posledný 0,3% Q/Q, 1,6% Y/Y), ktoré by mohli pozitívne ovplyvniť i HDP z Eurozóny (predpoklad 0,5% Q,Q, 1,0% Y/Y, posledný 0,4% Q/Q, 2,2% Y/Y).

Včerajší ranný prepad španielskeho HDP vytvára závoj hmly na ekonomickým rastom celkovej Eurozóny, výraznejší prepad nemeckých HDP bude jednoznačne znamenať prepad celkového HDP v EU, čo spolu s potvrdením mierneho poklesu inflačných rizík v EU bude podporovať holubičie vyhliadky ECB pre 3Q a podporí zelenú bankovku ku korekcii pod level 1,54 EUR/USD. Naopak pozitívne prekvapenie ekonomického rastu Eurozóny otvára páru priestor k maximám na 1,56 EUR/USD.

US ekonomika poskytne pravidelné výsledky pracovného trhu v podobe nových a pokračujúcich žiadostí o podporu v nezamestnaností , ktoré si napriek posledným miernym poklesom naďalej udržiavajú vysoké úrovne. Hlavne úrovne pokračujúcich žiadostí nad levelom 3 mil. sú veľmi znepokojujúce.

Okrem pracovného trhu zelená bankovka očakáva výsledky prieskumu výroby NY FEDu (predpoklad 0,60 , posledný 0,63). Nemenej dôležitá pre výrobný sektor US ekonomiky budú výsledky marcovej priemyselnej výroby (predpoklad -0,1% M/M, 0,3% M/M). Poslednými údajmi US ekonomiky sú prieskumy philadelphského FEDu výroby (predpoklad -20, posledný -24,2). Pozitívnejšie čísla výrobného sektora spolu s prieskumami FEDu a s poklesom ekonomického rastu EU otvára priestor pre korekciu zelenej bankovky k úrovni 1,5480/60 EUR/USD.

Dnešný deň sa nesie v znamení prvých odhadov ekonomického rastu za prvý kvartál 2008 ekonomík V4 (Slovensko, Česko, Maďarsko). Hlavne ekonomický rast Slovenska, ktorý za posledný kvartál 2007 zaznamenal neuveriteľný rast 14,3% Y/Y, bude stredobodom pozornosti investorov. SKK po pozitívnom odporúčaní ECB a EU komisie o zavedení Eura na Slovensku dosahuje historické minimá 31,650/600 EUR/SKK. Pozitívne výsledky ekonomického rastu spolu so špekuláciou o konverzný kurz EUR/SKK tak môže otvoriť cestu SKK k levelu 31,000 EUR/SKK.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy