Bush oznámil pomoc dlžníkom

WASHINGTON – Americká federálna vláda pomôže dlžníkom, ktorí si zobrali úvery na domy a nie sú schopní ich splácať. O balíku pomoci informoval včera vo Washingtone prezident George W. Bush.
Balík pomoci dlžníkom hypotekárnych ústavov pozostáva z daňových úľav, ručenia za ich úvery federáciou a zmenami v zákonoch. Opatrenia pomôžu asi 80 000 dlžníkom, ktorí sa nachádzajú pred bankrotom a vďaka pomoci budú môcť zostať vo svojich domoch. Rokovania s veriteľmi budú môcť dosiahnuť nové podmienky na splácanie úverov. Zmenou zákonov budú veritelia prinútení uvádzať všetky finančné náklady spojené s úverom už pri podpise zmluvy. Ústavy nebudú smieť poskytovať rizikové hypotéky.

Prezident však dodal, že nie je úlohou vlády, aby zachraňovala špekulantov alebo majiteľov domov, ktorí sa dostali do ťažkostí, hoci mali vedieť, že si nemôžu dovoliť kúpiť dom. Podľa Busha je úloha vlády v kríze obmedzená.

Pokiaľ ide o vplyv krízy na americký hypotekárny trh a trh s nehnuteľnosťami, Bush povedal, že americká ekonomika je dostatočne silná na to, aby zvládla všetky problémy, ktoré prináša. Americký hospodársky rast je zdravý, miera nezamestnanosti nízka a export pokračuje v raste.

Záchranný balík má dva kľúčové body: federálne ručenie a daňové úľavy. Veriteľ nebude napríklad platiť daň zo sumy, ktorú odpustí dlžníkovi pri refinancovaní starého úveru.

Okrem toho dôjde k reorganizácii Federálneho úradu pre bytovú výstavbu. Úrad ručí za hypotéky. Bush sa usiluje, aby sa viac pomohlo ľuďom s nižšími príjmami, nižším osobným ratingom a menšími úsporami. Informovala o tom agentúra DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy