Znížme rovnú daň na 16%


Ako predseda komisie na prípravu nového zákona o dani z príjmov som včera zverejnil informáciu, že zníženie dane z príjmu je pri rovnakom výnose možné za podmienky, že zrušíme 40 existujúcich výnimiek. Jedná sa o námet do odbornej a spoločenskej diskusie a v žiadnom prípade nejde o politickú dohodu či o konkrétne predloženie návrhu vláde.


Kto má záujem byť aktuálne (max. 1 krát týždenne) informovaný o ďalšom vývoji, možnosť sa zaregistrovať do newslettra na mojej stránke.


Čo je podstatou návrhu?

Komisia zriadená na obdobie od 1.1.07 do 30.4. mala za úlohu pripraviť úplne nové znenie zákona o dani z príjmov. Má sa jednať o ideálny zákon, bez akýchkoľvek politických vplyvov, lobingu, zvýhodňovania určitých skupín, sociálnych aspektov a pod. Zákon, ktorý bude postavený výlučne na princípoch zdanenia. Návrh zákona je prehľadný, jasný a krátky, má menej ako dve tretiny objemu toho dnešného. Áno počet slov nie je zďaleka všetko, ale predsa len je to do určitej miery indikátor jednoduchosti.




Urobili sme to a výsledok je nasledovný: Zrušíme 40 rôznych výnimiek, rôzne špeciálne daňové režimy, zjednodušíme procesy a na dosiahnutie rovnakého výnosu dane z príjmu postačí už len 16%-ná sadzba.




To znamená, že hlavná podmienka (nielen premiéra) a síce, že daňové zaťaženie nemá klesať (koniec koncov mal Ivan Mikloš pri implementácii rovnej dane v roku 2004 tú istú podmienku) je splnená. Výnos dane má byť tých istých 95 mld. Sk. Otázkou je len, či ho chceme docieliť s výnimkami pre rôzne skupiny a 19%-nou sadzbou pre ostatných, alebo bez výnimiek 16%-nou sadzbou pre všetkých. Toto je samozrejme na politikoch, úlohou komisie bolo pripraviť zákon pre prípad, ak sa pre takúto zmenu rozhodnú.




Ja budem prvý, kto bude s premiérom súhlasiť v tom, že sa nesmie znížiť daňové zaťaženie, lebo by sa mohol ohroziť deficit a tým prijatie Eura. No iná vec je, pokiaľ sa bavíme len o preskupení príjmov – menej míňať na v…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy