Českí bratia a rovná daň

Dlho očakávaný návrh českej rovnej dane je na svete a veru žiadna sláva. Ani žiadna revolúcia, dokonca ani len reforma. Je to len 89. novela zákona 586/1992, ktorá zavádza jednotnú sadzbu pre fyzické osoby.


Kto by to bol povedal. V júni 2002, keď ODS mala pomerne solídne vypracovanú koncepciu rovnej dane s ktorou išla do volieb, rovná daň u nás témou nebola. Krátko na to sa stal českým premiérom Vladimír Špidla a u nás práve začínala volebná kampaň. Ľudovít Kaník sa na billboardoch hlásil k rovnej dani vo výške 15%, ktoré KDH billboardovo prebilo so sadzbou 14%. Kto chcel vedieť viac, nemal šancu. Internetové stránky mlčali jak partizán. Na tomto mieste by som opäť rád zdôraznil, že rovnú daň som nevymyslel, ale som len pripravil koncepciu daňovej reformy a pritom mi medziiným boli inšpiráciou napr. stránky ODS alebo Paula Kirchhofa.


Potom, v septembri 2002, na šťastie vyhrala pravica a Slovensko sa k rovnej dani dostalo jak slepé kura k zrnu. Dnes, v štvrtom roku po zavedení „19ich percent“ sa dá prinajmenšom konštatovať, že 1.) hospodárstvu a rastu životnej úrovne nijak neuškodila, práve naopak, 2.) daňová disciplína preukázateľne stúpla a 3.) väčšina obyvateľstva s ňou súhlasí a aj preto ju…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy