Slušní lekári možno odídu, ale….

Nie, odchod našich lekárov do zahraničia nebude tragédia, aj keď médiá občas vykresľujú situáciu trochu zúfalo. A interpretuju problém trochu jednostranne a tak, ako keby nám naozaj hrozila situácia, že nás už naozaj nebude mať kto liečiť.


Skúsim sa však pozrieť na problém, ktorý až takým vážnym nie je, z iného uhla.


Nepoznám síce štatistiky, ale položme si otázku: Kam všade odchádzajú naši lekári a zdravotné sestry za prácou? Najčastejšie k našim susedom do Česka, Rakúska, ale aj Nemecka či Anglicka. A prečo idú práve tam? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Asi týmto štátom chýbajú lekári, zdravotné sestry, či ošetrovateľky, opatrovateľky a potrebujú miesta obsadiť hoci aj ľuďmi z východných štátov EÚ. Ale prečo tieto štáty trpia nedostatkom zdravotníckych pracovníkov, ak tam tak dobre lekári zarábajú?


Ktovie, možno na ich pomery tiež až toľko nezarábajú, ako sa nám zdá, a skutočne dobrý plat je pre slovenského lekára vlastne preto dobrým, lebo eurá či libry premení na slovenské koruny a potom porovná s platom, ktorý dostával predtým na Slovensku. Áno, vtedy je to naozaj dobrý plat, ale v rámci objektivity treba zhodnotiť, aký je plat lekára na pomery v danej krajine a aj v porovnaní s inými profesiami. Možno by sme sa niektorým veciam veľmi čudovali.


Teraz si položme otázku – kto odchádza pracovať do za…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy