Prečo sa musím toľko pýtať?

Už dlhšiu dobu sledujem diskusiu k novele Zákonníka práce. Stále viac si však všímam, že táto veľmi citlivá téma, ktorá nemá iba rozmer sociálny, ale možno hlavne ekonomický, sa nám stále viac a viac presúva do roviny politickej. Je to smutné, no neviem, prečo sa sám divím, keď práve politika tento problém vlastne vytvorila.


Kto chce dôkaz nech si pripomenie vážne aktivity našich odborárov pred parlamentnými voľbami. Tieto neboli nasmerované k ochrane oprávnených záujmov zamestnancov, ale k bezbrehej, a čo je zarážajúce, k zmluvnej podpore jednej politickej strany. Dajme si to do súvisu s podporou víťaznej strany v prospech odborárskeho predáka – kandidáta na primátora mesta Banská Bystrica. Výsledok? Strana s masívnou podporou odborov vo voľbách úspešná a kandidát na primátora tiež. Dobrý výsledok, otázka je, že pre koho? Nehľadiac už na to, kde je morálka a kde sú hodnotové priority?


Neviem, či sú dnes všetci odborári spokojní tak, ako pán Saktor? Asi nie všetci, ale určite nie tí odborárski bosovia, ktorí neboli tak úspešní, ako ich bývalý prezident. Aj oni potrebujú čosi z tohto očividne nemorálneho obchodu. Potrebujú preto, aby im bol dlh splatený. Ako? Novelou Zákonníka práce, ktorá posilní im a ich funkcionárom práva a postavenie na pracoviskách. Škoda, že sa to všetko má diať na úkor zamestnancov, a to bez ohľadu na to, či sú, alebo nie sú členmi odborov.


Návrh na zmenu kľúča, pre aký počet zamestnancov je…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy