Únia pokutovala gumárenský kartel

BRUSEL – Európski regulátori uvalili na päť chemických firiem, ktoré mali pevné ceny na syntetický kaučuk, druhú najvyššiu kartelovú pokutu v histórii Európskej únie. Zároveň vyplávalo na povrch to, čo obhajcovia firiem pokladajú za čoraz väčší problém: neschopnosť únie dať miernejší trest tým vinníkom, čo prejavia ochotu spolupracovať.

Európska únia začiatkom týždňa pokutovala päť spoločností za to, že v Európe stanovili pevné ceny syntetického kaučuku, používaného na výrobu pneumatík, podošiev na topánky, podlahovín a golfových loptičiek. Celková suma sa vyšplhala na 519 miliónov eur.

Firma Dow Chemical Co. z USA má zaplatiť 64,6 milióna eur, Royal Dutch Shell PLC 160,9 milióna eur, petrochemická spoločnosť so sídlom v Českej republike Unipetrol 17,6 milióna eur, Eni SpA, sídliaca v Taliansku, 272,3 milióna eur a Trade-Stomil so sídlom v Poľsku 3,8 milióna eur.

Nemecká spoločnosť Bayer AG unikla pokute 204,2 milióna eur tak, že upozornila vyšetrovateľov na kartel. Informovala o tom Európska komisia. Firma Dow Chemical sa tiež dočkala zníženia svojej pokuty o 40 percent za to, že pomáhala komisii pri vyšetrovaní.

Za spoluprácu je zhovievavosť

Aj spoločnosť Shell podľa vyhlásenia komisie spolupracovala s vyšetrovateľmi. No títo nepovažovali jej informácie za ta…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy