Najlepšie a najhoršie zákony

Najlepšie hodnoteným zákonom bol v uplynulých štyroch rokoch zákon o dani z príjmov. Podnikatelia mu udelili rating 147,47 bodu z celkových možných 300 bodov. Zákon okrem iného zaviedol jednotnú sadzbu dane z príjmov fyzických a právnických osôb 19 percent a dôslednejšie naplnil princípy zdanenia – spravodlivosť, neutralitu, jednoduchosť a účinnosť. Zjednodušil daňovú legislatívu, ako aj samotnú daňovú sústavu, presunul ťažisko zdanenia z priameho na nepriame zdanenie.

Druhú priečku medzi najlepšie hodnotenými zákonmi obsadila Ratifikácia Zmluvy o pristúpení k Európskej únii Národnou radou SR. Jej pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie ohodnotili podnikatelia ratingom 127,01 bodu.

Na treťom mieste je Programové vyhlásenie vlády z roku 2002 s bodovým ohodnotením 93,00 bodu. V tomto dokumente sa vláda zaviazala byť efektívnou a realistickou vládou, pričom program bol plánom na riešenie problémov Slovenska prostredníctvom nevyhnutných reforiem a úsilia o lepšie fungovanie štátu.

Najväčší prepadák nemocenská

Naopak, najhoršie hodnoteným opatrením sa stal zákon o náhrade príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca s ratingom -50,49 z možných -300 bodov. Stanovil povinnosť zamestnávateľa platiť zamestnancom prvých desať dní pracovnej neschopnosti; prvé tri dni 25 percent denného vymeriavacieho základu a 4. až 10. deň 55 percent denného vymeriavacieho základu.

Na predposlednej priečke s bodovým ohodnotením -27,46 skončila Novela zákona o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov, ktorá zmenila sadzobník súdnych poplatkov. Mala by motivovať sporiace sa strany využívať alternatívne spôsoby riešenia súdnych sporov a obmedziť nárast právne neopodstatnených žalôb. Zákon zvýšil takmer všetky súdne poplatky.

Ako tretie najhoršie opatrenie ohodnotili podnikatelia zákon o Environmentálnom fonde s počtom bodov -19,25. Hlavnou úlohou fondu má byť štátna starostlivosť o životné prostredie a jeho príjmami poplatky za znečisťovanie životného prostredia, pokuty a penále za oneskorené platby, odvody, dary a ďalšie príjmy. Podnikatelia nespochybňujú povinnosť štátu starať sa o životné prostredie. Prekáža im však menej transparentný fondový systém, ktorý je náchylnejší na korupciu.

Poradie hodnotených zákonov podľa ratingu (od októbra 2002 po marec 2006)

Schválené opatrenia v tomto volebnom období, ktoré mali vplyv na podnikateľské prostredie

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy