Ivan Mikloš zmenil názor, chce znížiť rovnú daň

S návrhom znížiť rovnú daň zo súčasných 19 na 15 percent dokonca včera vyšiel aj podpredseda SDKÚ-DS a minister financií Ivan Mikloš. Rovná daň by sa podľa návrhu mala znižovať najbližšie štyri roky, a to o jedno percento ročne.

Po svojich konkurentoch vytiahol do predvolebného boja tému rovnej dane aj Ivan Mikloš, ktorý ju presadil. Podpredseda SDKÚ-DS a minister financií včera zmenil názor: sadzba dane môže byť nižšia. Hoci je volebným číslom SDKÚ osemnástka, sadzba môže podľa neho klesnúť aj na pätnásť percent.

Rovná daň by sa podľa návrhu mala znižovať najbližšie štyri roky, a to o jedno percento ročne. Súčasná 19-percentná sadzba by sa podľa neho zachovala, iba ak by sa každoročne o percento znižovali odvody. „Výber daní sa vyvíja nad očakávania dobre. Daň zo zisku za minulý rok vzrástla oproti roku 2004 o štvrtinu,“ vyhlásil minister, ktorý donedávna úpravu rovnej dane kategoricky odmietal.

Toto všetko by sa mohlo stať v prípade, že sa SDKÚ dostane do vlády, hoci preferencie strany oproti posledným voľbám klesli zhruba o päť percent na plus-mínus desať.

Populárna téma v boji o investície

Politológ Juraj Marušiak tvrdí, že téma daní je súčasťou populárnej súťaže s okolitými krajinami. Populárne sú však podľa neho pred voľbami aj odvody. „Môžu znamenať určitý prísun volebných hlasov. Na druhej strane sú to prísľuby, ktoré už viackrát splnené neboli, čo si môže volič pamätať,“ tvrdí Marušiak. Na rozdiel od daní podľa neho odvody nemajú vplyv na voličské masy, lebo …

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy