Miestne dane zvýšia najmä väčšie mestá

Až stopercentné zvýšenie dane z niektorých nehnuteľností v Bratislave a Košiciach, ale aj zníženie poplatku za odpad v Brezne a udržanie súčasnej výšky daní v Poprade či Považskej Bystrici priniesla zmena financovania samosprávy.Reforma zabezpečuje mestám a obciam jasné pravidlá, na základe ktorých im štát prideľuje finančné prostriedky z výnosu dane z príjmov fyzických osôb.

Až stopercentné zvýšenie dane z niektorých nehnuteľností v Bratislave a Košiciach, ale aj zníženie poplatku za odpad v Brezne a udržanie súčasnej výšky daní v Poprade či Považskej Bystrici priniesla zmena financovania samosprávy.

Reforma zabezpečuje mestám a obciam jasné pravidlá, na základe ktorých im štát prideľuje finančné prostriedky z výnosu dane z príjmov fyzických osôb. Ostatné príjmy si slovenské sídla zabezpečia z miestnych daní.


Okrem povinného poplatku za odpad môžu obce rozhodnúť o vyberaní ôsmich druhov daní. Tie vrátane zachovanej dane z nehnuteľností nahradili doterajších dvanásť poplatkov.


V súlade s právom Európskej únie sa úplne zrušia miestne poplatky za reklamu, zo vstupného a za predaj alkoholických a tabakových výrobkov. Mestské a obecné úrady môžu určiť aj výšku daní, okrem dane za jadrové zariadenie.


Veľké mestá nahradia dotáciu na dopravu


Príjmy krajských miest z podielových daní síce vzrastú v roku 2005 v priemere o takmer 12 percent, nedostanú však dotáciu na mestskú hromadnú dopravu.


„Dotácia tvorila 1,7 …

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy