Štát uberie hypotékam a sporeniu

Štátna podpora stavebnému sporeniu sa má znížiť, hypotéky nechce štát od januára podporovať už vôbec. Tento zásah do podpory bývania musia ešte odsúhlasiť poslanci parlamentu. Pôžičky zo Štátneho fondu rozvoja bývania, ktorý štát takisto podporuje by sa však od januára naopak mali zvýšiť a zlacnieť.

Stavební sporitelia môžu aj v novom roku získať od štátu naďalej prémiu vo výške 2 500 korún. Znížiť sa však má jej percentuálny podiel na ročnom vklade. Súčasná výška 15 percent by sa mala v budúcom roku znížiť na 11 percent. Sporitelia, ktorí budú chcieť získať od štátu najvyššiu možnú podporu, budú musieť teda sporiť viac. Zatiaľ čo tento rok im na to stačilo na účet vložiť počas roka 16 667 korún, na budúci rok to bude 22 727 Sk. Výnosnosť sporenia tak zrejme klesne zo súčasných 7,1 percenta pod šesť percent. Porovnateľný 6-ročný vklad banky neponúkajú, pri tých s viazanosťou 2 roky sú úroky v priemere 2,5 percenta.


V porovnaní s vkladmi má sporenie výhodu aj v tom, že štátna prémia sa nezdaňuje. Hypotekárne úvery štát prestane od januára podporovať úplne. V tomto roku tak ešte robí, a to percentom. Od Nového roka má podpora klesnúť na nulu. Ak banky tento pokles neprenesú celý do zlacnenia úrokov, hypotéky od januára reálne zdražejú. Pri 800-tisícovej hypotéke na 15 rokov sa splátky predražia o vyše 400 korún. Štát bude aj naďalej podporovať dlžníkov, ktorí si vybavili hypotekárny úver pred 1. júlom 2003. Dovtedy totiž platila podmienka…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy