Bývanie bude od januára o 250 korún drahšie

Priemerná štvorčlenná rodina zaplatí od Nového roka za bývanie mesačne o približne o 250 korún viac. Na to toľko sa v súčasnosti odhaduje dosah rastu cien za plyn, elektrinu, teplo, dodávky pitnej vody, odvedenie použitej vody a nájomné. Vyššie náklady zasiahnu približne rovnako ľudí v bytoch a rodinných domoch.

K najvyššiemu percentuálnemu zdraženiu dôjde pri cene za odvedenie použitej vody (stočné). Podľa hovorcu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Miroslava Luptáka totiž pri stočnom ešte existujú výrazné cenové nerovnosti, keď ceny nepokrývajú náklady vodárenských firiem a nevytvárajú priestor pre potrebné investície do zastaraných rozvodov. Kubík použitej vody v súčasnosti odvádzajú vodárenské spoločnosti domácnostiam za 13,80 Sk. Cena tejto služby by podľa odhadov úradu z júna mala od januára stúpnuť najmenej o 30 percent. Miernejšie, asi o 18 percent má ísť hore cena pitnej vody, za ktorú vodárenské firmy v súčasnosti účtujú domácnostiam 22,61 Sk za kubík (výnimkou je iba Trnavská vodárenská 20,60 Sk/kubík).


Z hľadiska nákladov na bývanie však najviac domácnosti pocítia zdraženie plynu. Ten používa na kúrenie asi 650-tisíc rodinných domov a väčšina teplárenských firiem, ktoré zabezpečujú vykurovanie bytoviek. SPP už naznačil, že navrhne vyššie zvýšenie cien plynu ako bol 2,54-percentný odhad regulačného úradu z júna. Tlaky na výraznejšie zdraženie plynu spôsobuje rast cien ropy, ktorá sa ťaží v rovnakých oblastiach a tak ovplyvňuje ceny plynu.


„Predpokladáme, že odhad z júna nezohľadňuje aktuálny vývoj cien ropy,“ upozorňuje hovorkyňa plynárov Dana Kršáková. Ropa stojí na svetových trhoch 55 dolárov za barel, čo je o 25 dolárov viac ako pred rokom.


„To sa nemôže neodraziť na cenách plynu,“ dodáva Lupták. Zdraženie však podľa neho aj tak zďaleka nedosiahne úroveň zo začiatku tohto roka (33 percent). Dosahy rastu cien ropy čiastočne tlmí kurz koruny oproti doláru, za ktorý SPP kupuje plyn z Ruska. Kým pred rokom stál dolár okolo 36 korún, v súčasnosti je kurz NBS 31,66 koruny za dolár. „Posilňovanie kurzu koruny oproti doláru či oslabovanie dolára oproti euru má opačný vplyv ako nárast cien ropy. Dynamika rastu cien ropy je však mnohonásobne väčšia ako tento pozitívny vplyv,“ vysvetľuje Kršáková. Pri elektrine predpokladá regulačný úrad len mierne zdraženie najviac asi o dve percentá. Úrad by mal stanoviť nové ceny plynu, vodného, stočného a elektriny v priebehu novembra. Následn…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy