Slovenská ekonomika v treťom štvrťroku rástla o 1,4 %, prekonala tak odhady analytikov

, TASR/red

V medzikvartálnom porovnaní oproti druhému štvrťroku bola tvorba HDP po sezónnom očistení reálne vyššia o 0,4 %.

Hrubý domáci produkt (HDP) v treťom štvrťroku 2022 medziročne v stálych cenách vzrástol o 1,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR, ktorý tak navýšil svoj rýchly odhad rastu HDP za tretí kvartál z polovice novembra o 0,2 percentuálneho bodu.

Spresnené údaje sú prevyšujú aj aktuálne očakávania analytikov komerčných bánk, ktorí podľa posledného prieskumu Národnej banky Slovenska (NBS) z minulého mesiaca odhadovali medziročný hospodársky rast v treťom štvrťroku na úrovni 1,2 %.

Ekonomika rástla aj medzikvartálne

Slovenská ekonomika si udržala tempo rastu na úrovni druhého štvrťroku, v porovnaní s prvým štvrťrokom však bol rast nižší. Objem HDP v bežných cenách medziročne vzrástol o 9,5 % a dosiahol 28,5 miliardy eur. V medzikvartálnom porovnaní s druhým štvrťrokom tohto roka bola tvorba HDP po sezónnom očistení reálne vyššia o 0,4 %.

Priemysel, ako jedno z najvýznamnejších skupín odvetví so štvrtinovým podielom na celkovej pridanej hodnote, zaznamenal medziročný rast o 3,7 %, ale v porovnaní s úrovňou pred pandémiou (oproti 3. štvrťroku 2019) výkonnosť stále zaostávala o 4,7 %. Vývoj v priemysle pozitívne ovplyvnil nárast výroby motorových vozidiel o 19,5 %, ale tiež odvetvia ako výroba strojov a zariadení o 24,6 % a výroba výrobkov z gumy a plastu o 2,6 %. Naopak, pokles sa zaznamenal vo výrobe kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 4,1 %.

Rast HDP brzdil pretrvávajúci výrazný pokles pridanej hodnoty vo finančných a poisťovacích činnostiach (o 11,3 %) a mierny pokles vo verejnej správe vrátane vzdelávania, zdravotníctva a sociálnej pomoci (o 0,3 %).

V súhrne za prvé tri štvrťroky 2022 dosiahol nominálny objem vytvoreného HDP 79,4 miliardy eur. V stálych cenách vzrástol o 1,9 % a predcovidové obdobie (1. až 3. štvrťrok 2019) prekročil o 1 %.

Viac o téme: hrubý domáci produkt HDP , makroekonomika , Štatistický úrad SR ŠÚ

Súvisiace články

Aktuálne správy