Rast inflácie v Turecku sa v novembri spomalil

, TASR Foto: SITA/AP

Tempo rastu inflácie v Turecku sa v novembri spomalilo, prvýkrát za 18 mesiacov. Ukázali to v pondelok oficiálne údaje štatistického úradu TUIK.

Tempo rastu inflácie v Turecku sa v novembri spomalilo, prvýkrát za 18 mesiacov. Ukázali to v pondelok oficiálne údaje štatistického úradu TUIK. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Podľa štatistík sa miera inflácie v Turecku v novembri 2022 znížila na 84,4 % z 85,5 % v októbri. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi analytikov.

TUIK uviedol, že v novembri sa spomalil rast cien za dopravu (na 107 % zo 117,2 %) aj nákladov na bývanie a služby (na 82,9 % z 85,2 %). Na druhej strane rýchlejšie rástli ceny potravín a nealkoholických nápojov (o 102,6 % oproti 99,1 %).

V medzimesačnom porovnaní turecké spotrebiteľské ceny v novembri stúpli o 2,9 %, čo bolo tiež menšie tempo ako ich zvýšenie o 3,5 % v predchádzajúcom mesiaci. Inflácia v Turecku neustále rastie od mája 2021, keď dosiahla minimum 16,6 %.

Nedôveryhodné dáta?

Nezávislí ekonómovia však tvrdia, že miera inflácie v krajine je v skutočnosti viac ako dvojnásobná. Podľa rešpektovanej štúdie ekonómov z tureckého výskumného inštitútu ENAG, medziročná miera rastu spotrebiteľských cien dosiahla v novembri 170,70 %.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas víkendu predpovedal, že rast spotrebiteľských cien sa čoskoro spomalí.

"Čoskoro budeme svedkami rýchleho poklesu inflácie a spoločne uvidíme, že špinavé scenáre postavené na tomto probléme sú roztrhané a zahodené," povedal.

Erdoganova vláda pripisuje vysokú infláciu vonkajším faktorov, ako je prudký nárast cien potravín a energií v celom svete v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Súvisiace články

Aktuálne správy