Sektor služieb v Číne aj v novembri klesol

, TASR Foto: TASR/AP

Sektor služieb v Číne aj v novembri klesol, už tretí mesiac v rade a najrýchlejším tempom za pol roka.

Sektor služieb v Číne aj v novembri klesol, už tretí mesiac v rade a najrýchlejším tempom za pol roka. Prispeli k tomu blokády na zastavenie ochorenia COVID-19, ktoré zasiahli dopyt aj prevádzku. Ukázal to v pondelok prieskum spoločnosti Caixin. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Podľa prieskumu sa index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho sektora služieb v novembri 2022 znížil na 46,7 bodu zo 48,4 bodu v októbri. Novembrová hodnota PMI je najmenšia od mája tohto roka a prepadla sa hlbšie pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

Prieskum odhalil, že nové objednávky v novembri klesli najviac za šesť mesiacov, aj keď sa exportné objednávky vrátili k rastu, pretože dopyt v zahraničí sa zvýšil po uvoľnení obmedzení spojených s pandémiou.
Zamestnanosť v čínskom sektore služieb sa v novembri znížila najprudšie od začiatku prieskumov Caixin v novembri 2005.

Pokiaľ ide o ceny, inflácia vstupných nákladov sa už tretí mesiac po sebe zmiernila a patrila medzi najslabšie za viac ako dva roky. Firmy tiež zaznamenali pomalší rast výstupných cien. Ale dôvera v službách dosiahla osemmesačné minimum a je výrazne pod svojím dlhodobým priemerom pre obavy z toho, ako dlho budú trvať obmedzenia a ich vplyv na podnikanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy