Zisk Wells Fargo v 3. kvartáli klesol

Americká banka Wells Fargo v piatok oznámila pokles zisku za 3. štvrťrok 2022, pretože si vyčlenila viac peňazí na potenciálne straty z úverov v dôsledku spomalenia hospodárstva. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.
Zisk štvrtého najväčšieho veriteľa v USA za tri mesiace do konca septembra 2022 klesol na 3,53 miliardy USD (3,62 miliardy eur) alebo 85 centov na akciu z 5,12 miliardy USD alebo 1,17 USD/akcia v rovnakom období minulého roka. Analytici banke predpovedali zisk 1,09 USD na akciu.
Tržby spoločnosti v uplynulom štvrťroku vzrástli o 3,6 % na 19,51 miliardy USD z 18,83 miliardy USD v minulom roku.
Banka v 3. kvartáli zvýšila rezervy na úverové straty na 784 miliónov USD. Vlani v rovnakom období pritom, naopak, uvoľnila 1,4 miliardy USD zo svojich rezerv, keď mimoriadne vládne stimuly pomohli ekonomike zotaviť sa z pandémie ochorenia COVID-19.
V súčasnosti si banky opäť budujú fondy na horšie časy. Dôvodom sú obavy, že agresívne zvyšovanie úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému (Fed) na skrotenie vysokej inflácie privedie americkú ekonomiku do recesie.
Ekonomické vyhliadky zatieňuje aj rusko-ukrajinská vojna a slabnúce stimuly. Vyššie náklady na pôžičky zasiahli tiež dopyt po hypotékach a pôžičkách na autá, čím sa znížili príjmy bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy