Turecká líra sa v utorok prepadla až o 15 %

Turecká líra sa v utorok prepadla až o 15 % a zaznamenala druhý najhorší deň vo svojej histórii. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan totiž v pondelok (22. 11.) obhajoval výrazné zníženie úrokových sadzieb centrálnou bankou a vyhlásil, že Turecko vyhrá vojnu o ekonomickú nezávislosť.
Turecká centrálna banka výrazne znížila v posledných mesiacoch úrokové sadzby napriek vysokej inflácii, keď podľahla Erdoganovmu tlaku a prišla aj o posledné zvyšky dôvery vo svoju nezávislosť. Experti sa po Erdoganovom prejave obávajú, že cyklus uvoľňovania menovej politiky sa zrejme ešte neskončil.
Kurz líry sa v utorok oslabil až o 15 % a dostal sa až na 13,45 TRY/USD. Líra neskôr zmazala časť strát a neskoro popoludní sa obchodovala s mínusom 8,2 % pri kurze 124,062 TRY/USD.
Líra klesla jedenásty obchodný deň po sebe, čo je jej najdlhšia takáto negatívna séria za 20 rokov, a len od začiatku novembra sa znehodnotila takmer o tretinu. Od začiatku roka padla o 45 % a takmer o 26 % od začiatku minulého týždňa.
Podľa mediálnych správ sa v utorok Erdogan neplánovane stretol s guvernérom centrálnej banky Sahapom Kavciogluom. Obsah ich rozhovoru však nie je známy.
Turecká centrálna banka pod tlakom prezidenta Erdogana od septembra skresala úrokové sadzby o 400 bázických bodov, čo spôsobilo, že reálne sadzby klesli výrazne pod nulu. Inflácia v krajine sa totiž v októbri zrýchlila na takmer 20 %. Uvoľnenie menovej politiky má podľa Erdogana podporiť export, investície a tvorbu pracovných miest.
Mnoho ekonómov považuje zníženie úrokových sadzieb v Turecku za nebezpečné a opozícia požaduje predčasné voľby. Bývalý viceguvernér tureckej centrálnej banky Semih Tumen, ktorého Erdogan v októbri vyhodil, vyzval centrálnu banku, aby sa vrátila k menovej politike, ktorá chráni hodnotu líry. „Tento iracionálny experiment nemá šancu na úspech, musí sa okamžite skončiť a musíme sa vrátiť ku kvalitnej politike, ktorá chráni hodnotu tureckej líry a prosperitu tureckých občanov,“ uviedol Tumen na Twitteri.
Utorkový prepad líry bol najprudší od menovej krízy v roku 2018, ktorá spôsobila hlbokú recesiu a spôsobila, že ekonomika v ďalších rokoch rástla slabo a inflácia sa pohybovala v dvojciferných číslach.

Súvisiace články

Aktuálne správy