Problémy Evergrande sú zvládnuteľné

Čínska centrálna banka (PBOC) prelomila mlčanie týkajúce sa problémov developerskej skupiny Evergrande. Podľa hovorcu PBOC sú dlhové problémy skupiny kontrolovateľné a riziká ohrozujúce jednotlivé finančné inštitúty nie sú veľké. PBOC tiež nepočíta s preliatím krízy do iných odvetví.
Čínske úrady požadujú od Evergrande, aby urýchlila predaj aktív a pokračovala v začatých projektoch, uviedol šéf oddelenia finančných trhov PBOC Cou Lan. Skupina môže pri pokračovaní v projektoch počítať s finančnou podporou štátnych orgánov.
Keď sa dlhová kríza Evergande v septembri prehĺbila, PBOC uviedla, že zabezpečí legitímne nároky a záujmy tých, ktorí za svoje nehnuteľnosti zaplatili.
Podľa Cou Lana je nepravdepodobné, že sa problémy Evergrande rozšíria do ďalších oblastí. Centrálna banka však vyzvala domáce banky, aby zabezpečili úvery pre čínskych developerov.
PBOC rovnako ako bankový regulátor v auguste uviedli, že si predvolali šéfov Evergrande a hovorili s nimi o riešení dlhovej krízy skupiny. Piatkové vyjadrenia Cou Lana sú odvtedy prvými oficiálnymi komentármi PBOC k problémom Evergrande.
Kríza spôsobila, že finančné inštitúty obmedzili úvery pre developerov. PBOC teraz od nich žiada, aby zabezpečili dostatok financovania v sektore. „Táto krátkodobá extrémna reakcia je normálnym trhovým javom,“ uviedol Cou.
„Riziková expozícia jednotlivých finančných inštitútov voči Evergrande nie je veľká a tento vplyv na finančný sektor je kontrolovateľný.“

Súvisiace články

Aktuálne správy