Vstup na burzu zadným vchodom

, fortune;the conversation Foto: getty images;TASR/AP

Od investorov zo Silicon Valley po rešpektovaných podnikateľov, hviezdy šoubiznisu a bežných ľudí. Komu by sa nepáčila zdanlivo skvelá príležitosť zárobku okorenená nádychom pôvabu a exkluzivity?

Čo má spoločné nahrávacia spoločnosť Taylor Swiftovej a ázijská superappka Grab? Obe sú súčasťou nedávnej módnej vlny na Wall Street menom Spac.

Šialenstvo menom Spac otriaslo USA hlavne kvôli svojej jednoduchosti. Investor sa rozhodne kúpiť akcie za fixnú cenu v spoločnosti, ktorá spočiatku nemá žiaden majetok. Vytvára sa prázdna schránka s množstvom peňazí, ktoré je možné minúť na nákupy spoločností. Je to trochu ako žreb v lotérii. Počiatočný vklad je malý, ale z hľadiska potenciálnych ziskov neexistujú limity. 

Spac, anglická skratka pre špeciálne akvizičné spoločnosti, sú fiktívne spoločnosti, ktoré vstupujú na burzu s jediným cieľom, zlúčiť sa s inou spoločnosťou. Spac, založená ako bianko firma, má zvyčajne dva alebo tri roky na nájdenie spoločnosti na kúpu. Po dokončení akvizície alebo fúzie zmení svoj názov a symbol pod akým sa obchoduje na burze. Akcie zostanú zachované v rovnakej hodnote, ale už predstavujú spoločnosť s reálnym produktom. Potom sa už s firmou spájajú rovnaké operačné, finančné alebo reputačné riziká ako s každou inou spoločnosťou. Ak sa nepodarí nájsť firmu na prevzatie, Spac ide do likvidácie a finančné prostriedky sa vrátia investorom. Investori, ktorí vložia svoje peniaze do prázdnej firmy, vopred nevedia, aké akcie budú vlastniť. Zásadnou výhodou zmlúv Spac je to, že sú uzatvárané súkromne a nedochádza k riziku, že investor príde o peniaze. 

Nejde o nič nové, podobné schémy existujú už od 90-tych rokov, avšak ich popularita prudko vzrástla v rokoch 2020 a začiatkom roku 2021. Je to čiastočne preto, lebo stále viac kapitálu sa snaží zarobiť peniaze vo svete, kde dlhopisy vyplácajú neatraktívne nízke úrokové sadzby a oveľa menej spoločností vstupuje na burzu ako v predchádzajúcich desaťročiach.

Medzi významné obchody Spac patria Virgin Galactic, športové stávky DraftKings a digitálna Velo3D, kde má okrem Sereny Williamsovej podiel aj SpaceX, Honeywell, Boom Supersonic, Chromalloy a Lam Research. Nedávno na Spac scénu vstúpila singapurská aplikácia Grab, ktorá ponúka všetko od zdieľaných jázd po on-line bankovníctvo, v rámci Spac bola ohodnotená na 40 miliárd dolárov. Aj hviezdny americký manažér hedžových fondov Bill Ackman, ktorý vytvoril najväčší Spac v roku 2020 v hodnote 4 miliárd USD, ho použil na nákup 10 % Universal Music, v ktorého katalógu sú také mená ako Taylor Swift, Kanye West a Sting.

Napriek tejto aktivite by sa mohlo zdať, že bublina Spac už nedávno praskla. V apríli a máji vstúpilo na trh len 30 Spac spoločností, v porovnaní s 299 v prvých troch mesiacoch roka. Celkové príjmy investičných bánk na Wall Street z takýchto modelov klesli za rovnaké obdobie z viac ako 20 % na 5 %. Napokon dva najväčšie americké fondy obchodované na burze zamerané na Spac, SPAK a SPCX, klesli oproti februárovým maximám o 26 %, respektíve o 12 %. Pravdepodobne to súvisí s tým, že americký regulačný úrad pre cenné papiere a burzu (SEC) sa začína v tomto sektore viac angažovať, aby ochránil retailových investorov. Intervencia SEC znižuje niektoré výhody plynúce z využívania Spac ako spôsobu prístupu na kapitálové trhy. Napríklad sa skomplikovalo odmeňovanie skorých investorov akciami spoločnosti po akvizícii a tiež sa regulátor snaží zabrániť tomu, aby manažment vydával vyhlásenia o budúcej ziskovosti firmy.

Regulačné orgány sa často bránia finančným inováciám v nádeji, že tým znížia neistotu pri investovaní. Nie je to náhoda, že predseda SEC Gary Gensler nedávno spojil Spac a bitcoiny, keď hovoril o potrebe lepšej ochrany investorov. Rovnako ako v prípade spoločností Spac, regulačné kroky na obmedzenie používania bitcoinov a iných kryptomien pravdepodobne prispeli k tomu, že ceny v ostatnom čase klesli. Ak nerátame obavy ohľadom uhlíkovej stopy bitcoinu.

A to nie je všetko, čo majú Spac a bitcoin spoločné. Bitcoin sú elektronické peniaze, ktoré môžu anonymne cirkulovať medzi nekonečným množstvom používateľov bez toho, aby ste potrebovali banky alebo centrálny orgán vydávajúci menu. Ale tieto potenciálne výhody závisia od dostatku používateľov, ktorí kryptomeny akceptujú ako uchovávateľa hodnoty. Všeobecne je bitcoin ako náboženstvo založené na viere. A to isté platí pre Spac spoločnosti, pretože investori poverili vedenie, aby našlo vhodný cieľ na prevzatie.

Bitcoiny aj prázdne firmy narúšajú zaužívaný model finančnej praxe. Zatiaľ čo bitcoin je nový spôsob výmeny hodnoty, niektorí označujú Spac za IPO 2.0. Tradičné IPO sú pod tlakom, stačí sa pozrieť na IPO spoločnosti Deliveroo v marci vo Veľkej Británii. V prvý deň obchodovania uzatvárali akcie s 26 % poklesom, desaťtisíce retailových investorov, ktorí podporili spoločnosť Deliveroo, sa dostali do vysokej papierovej straty. Alebo komplikácie okolo IPO spoločnosti Ant Group v roku 2020. Spac majú všetko, čo má IPO, s menšími formálnymi požiadavkami a za nižšie náklady. Súkromná spoločnosť bude musieť zvážiť, či je Spac pre ňu vhodným partnerom z dlhodobého hľadiska vo zväzku verejne obchodovateľnej spoločnosti. Kritici si tiež kladú otázku, či Spac spoločnosti kótované na burze dokážu splniť nebývalé očakávania investorov. Opäť príklad z Veľkej Británie, kde v marci vstúpila na burzu firma Arrival z oblasti elektromobility. Zatiaľ nezaznamenala žiadne príjmy a po zlúčení so Spac v New Yorku má Arrival hodnotu viac ako 10 miliárd dolárov. 

Je nepopierateľné, že Spac predstavujú finančnú inováciu v tom, ako získavajú súkromné spoločnosti prístup k verejným prostriedkom a majú príležitosť, aby ich usmerňovali renomovaní manažéri, ktorí môžu staviť na inovatívne nápady. 

Čiastočne kvôli prísnym obmedzeniam, ktoré vytvára tradičné IPO, zostávali firmy, ktoré negenerujú príjmy, dlhšie súkromné. Spac to mení a v tomto procese sa otvára cesta pre amatérskych investorov, aby tvorili súčasť financovania rizikovým kapitálom. Namiesto poskytovania takéhoto financovania novým spoločnostiam iba akreditovanými odborníkmi a zasvätenými osobami, Spac ich otvára pre kohokoľvek. Deje sa to v čase, keď sa investovanie na akciových trhoch značne uľahčilo vďaka aplikáciám ako je Robinhood a eToro.

To isté sa dá povedať o bitcoinoch a ďalších kryptomenách. Ak si amatérski investori myslia, že krypto je oblasť, ktorá má budúcnosť, nákupom a držaním príslušných tokenov môžu investovať oveľa jednoduchšie než v prípade podobných projektov v predchádzajúcich desaťročiach. Týmto spôsobom môžu investori uzatvárať stávky na to, či budú úspešné nové druhy investícií, ako sú Spac a kryptomeny. Nevyhnutne si to vyžaduje reguláciu, ale regulačné orgány budú musieť byť opatrné pri zaobchádzaní s týmito rodiacimi sa produktmi, ak chcú, aby sa ďalej vyvíjali. Prostriedky na vytváranie budúceho bohatstva, či už je to Spac, bitcoiny,  alebo čokoľvek iné, sú skôr podporované ako podkopávané neistotou.

Vyvinuli sa systémy samoregulácie špecialistami, ktorí často lepšie chápu potreby rôznych aktérov ako samotné regulačné orgány. V prípade Spac by sa regulačné orgány mali zamerať na zabezpečenie toho, aby finančné informácie zverejňované zúčastnenými spoločnosťami boli pravdivé a konzistentné. 
 

Súvisiace články

Aktuálne správy