Nejdeš sa dať zaočkovať, nebudeš telefonovať

, RT News, Foto: SITA/AP

Pakistan by mal v budúcom fiškálnom roku minúť viac ako miliardu dolárov na dovoz vakcín proti COVID-19, na naočkovanie asi 100 miliónov ľudí. Problém je v tom, že po celej krajine sa objavili antivakcinačné skupiny, ktoré niektorých odradili od podania vakcíny. 

Miestna vláda v Pakistane našla novú zbraň proti váhavosti. Podľa RT News deaktivujú SIM karty mobilných telefónov ľudí, ktorí odmietnu očkovanie. Oznámila to ministerka zdravotníctva pre región Pandžábu Yasmin Rashidová počas stretnutia s vládou provincie Pandžáb a vojenskými predstaviteľmi.

„Robíme všetko pre to, aby sme prinútili ľudí ísť dať sa zaočkovať… Vláda nemôže dovoliť jednotlivcom, ktorí sa nechcú dať očkovať, aby riskovali životy tých, ktorí už sú zaočkovaní,“ uviedla Rashid. Dodala, že nové opatrenie musí byť ešte formálne schválené Národným veliteľským a operačným strediskom, ktoré dohliada na pakistanskú národnú politiku boja proti COVID-19. O tom, kedy začne blokovanie SIM kariet teda konečné rozhodnutie nepadlo. 

Kritici tvrdia, že nové opatrenie Pandžábu je nebezpečným krokom zo strany vlády. „Toto je regresívny krok, pretože ovplyvňuje právo na slobodu prejavu občanov. Je potrebné zvyšovať povedomie o očkovaní, a nie nátlak," uviedol pre The National Prasanth Sugathan, šéf právneho oddelenia indického centra pre softvérovú slobodu. „Počas pandémie sú mobilné telefóny dôležité pre ľudí, aby sa spojili s ostatnými a dostali informácie,“ uviedol Sugathan.
Okrem bloknutých SIM kariet môžu tí, ktorí odmietajú očkovanie, očakávať aj obmedzenia v reštauráciách, obchodných centrách a parkoch.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy