Ak sa niečoho stále obávate, nemôžete byť bohatí

, awealthofcommonsense Foto: getty images

Bohatstvo znamená pre rôznych ľudí rôzne veci. Keď ste so svojim životom spokojní, na účte nezáleží tak veľmi ako na vašom nastavení mysle.

Niektorí ľudia predpokladajú, že bohatstvo rovná sa množstvo peňazí, ktoré máte v banke alebo vo svojom investičnom portfóliu. Iní hodnotia bohatstvo na základe počtu hmotného majetku, ktorý si dokážu kúpiť. Potom existujú ľudia, ktorí sa domnievajú, že za bohatých možno považovať iba tých, ktorí majú dostatočne vysoký príjem.

Čo pre vás znamená bohatstvo, závisí od vášho vzťahu k peniazom a od toho, na čom vám v živote záleží. Existuje mnoho spôsobov, ako zbohatnúť, a pritom nezahŕňajú peniaze. Spokojnosť s tým, čo máte, je jasným znamením, že žijete bohatý život.

Mladí to v súčasnosti nemajú vôbec ľahké. Stagnujúce mzdy a zložitý trh práce, plus k tomu hypotéka a zadlženie sa. Niektorí sa obávajú, že túto situáciu nezvládnu a navždy sa im stratí z dohľadu šanca na dosiahnutie finančnej stability. Podstatou bohatstva je, že má spôsobiť, aby bol váš život menej stresujúci. Zdá sa, že pre mnohých budovanie bohatstva iba zosilňuje ich obavy. 

Aj vyslovene bohatí ľudia majú kvôli finančným obavám problémy s pokojným spánkom. Všetko by sa totiž mohlo pokaziť tým, že sa podstúpia nejaké riziká, ktorým by sa dalo vyhnúť. Áno, vždy existuje možnosť. Niektorí ľudia sú jednoducho náchylnejší na úzkosť ako iní. Platí to o peniazoch a o čomkoľvek inom, s čím máte čo do činenia a čo predstavuje neistotu v budúcnosti.

Pokiaľ ide o budovanie alebo zachovanie bohatstva, vždy sa bude treba obávať nasledujúcich vecí:

  • Čo ak sa trh zrúti a už sa súčasné úrovne nevráti?
  • Čo ak bude inflácia oveľa vyššia, ako sa očakávalo?
  • Čo ak prídem o prácu?
  • Čo ak sa ekonomika dostane do strašnej recesie?
  • Čo ak si vyberiem nesprávne investície?
  • Čo ak si nedokážem nešetriť dostatočne?
  • Čo ak priveľmi šetrím?

A to ani zďaleka nie sú vymenované všetky potenciálne finančné nášľapné míny. Po určitom okamihu musíte jednoducho ovládať to, čo môžete mať pod kontrolou a nechať trh nech si robí, čo chce. Ak máte dobre zvládnuté výdavky, žijete pod svoje pomery, maximalizujte svoje dôchodkové príspevky podľa svojich najlepších schopností, diverzifikujte svoje investície a plánujte si svoju finančnú budúcnosť dopredu, je to asi to najlepšie, čo môžete urobiť.
Od tejto chvíle budete počas svojej cesty robiť korekcie kurzu, ale všetky ostatné riziká sú už mimo vašich rúk. Jednoducho nemôžete ovládať všetko.

Nie je nič zlé na tom, ak sa budete usilovať robiť veci lepšie a uľahčovať si svoj životný údel. Ale ak môžete spojiť túžbu robiť veci lepšie so schopnosťou uspokojiť sa s tým, čo máte, bude to skutočná výhra. Niekedy je priemerný jedinec bez väčšieho majetku spokojnejší so svojim životom, lebo je vďačný za to, čo má, a je oveľa bohatší než osoba s desiatkami miliónov na konte, ale neschopnosťou si ju užiť alebo si prestať robiť starosti s peniazmi. Nick Murray to v Simple Wealth, Inevitable Wealth opísal celkom jednoducho. „Bez ohľadu na to, koľko peňazí máte, ak máte stále obavy, nie ste bohatí.“
 

Súvisiace články

Aktuálne správy