Praskanie štvrtej kryptomenovej bubliny. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

Po prudkom prepade, kedy sa cena za Bitcoin dostala na hranicu 30 000 USD (25 000 €) za kus, došlo k miernemu odrazu ceny. Stabilizácia poklesu sa nateraz javí byť len dočasná a kryptomenový svet si prechádza prasknutím štvrtej bubliny....  

Bitcoin hlboko pod vrcholom
Bitcoin prišiel o viac ako 50 % hodnoty z aprílových maxím. Z trhovej kapitalizácie stratil za posledný mesiac približne 400 mld. USD. Po tom, čo cena otestovala hranicu 30 tis. USD za bitcoin a ani na druhý pokus nebola táto hranica prelomená, došlo k odrazu ceny smerom nahor. Celý trh mal rovnaký vývoj, všetky kryptomeny idú v tomto smere ruka v ruke, až na pár výnimiek. Straty kapitalizácie sa počítajú v stovkách miliárd. Ak to porovnáme s rokom 2017/2018, kedy nastalo tretie prasknutie bitcoinovej bubliny, môžeme očakávať ešte výrazný pokles. Prvou hranicou bola úroveň 30 tis. USD, čo predstavovalo 50-percentný pokles. Nasledujúcou zastávkou môže byť 20 tisíc, čo je približne 70 % od vrcholov a 10 tis. USD by mala byť pre bitcoin najnižšia hranica predstavujúca stratu hodnoty o viac ako 80 % od aprílových vrcholov. Vravíte si, že to je nemožné? Takéto percentuálne prepady sme videli pri treťom prasknutí bubliny pred 3,5 rokom a je pravdepodobné, že to štvrté prasknutie sa bude na takýto vývoj podobať. Či sa to naozaj stane nevieme, avšak vylúčiť sa to nedá. História sa neopakuje ale rýmuje, hovorí staré príslovie z Wall Street.   
  

„Uhorková sezóna“ sa začala 
„Sell in May and go away“ je ďalšie  známe príslovie vo finančnom svete. Založené je na historicky slabej výkonnosti niektorých akcií v „letnom“ období. Dôvodom je odchod investorov na dovolenky, čím sa zníži počet účastníkov na trhu a aj zobchodovaný objem. Predpokladá sa, že fráza „Sell in May and go away“ pochádza zo starého anglického príslovia „Sell in May and go away, and come on back on St. Leger's Day“. Táto fráza sa týka zvyku aristokratov, obchodníkov a bankárov, ktorí opustili Londýn a utiekli na dovolenku mimo mesto počas horúcich letných mesiacov. Deň svätého Legera sa vzťahuje na St. Leger's Stakes – dostihy plnokrvníkov konané v polovici septembra, na ktoré sa vracali do mesta. A skutočne, už viac ako pol storočia modely akciových trhov podporujú teóriu, ktorá stojí za touto stratégiou. Index Dow Jones mal od roku 1950 do roku 2013 priemerný výnos iba 0,3 % v období máj až október, v porovnaní s priemerným ziskom 7,5 % v novembri až apríli. Hoci presné dôvody tohto sezónneho výkyvu neboli známe, spomína sa možný vplyv nižšieho objemu obchodovania v dôsledku letných dovoleniek. Štatistiky z posledných rokov však naznačujú, že tento sezónny vzorec už nemusí platiť. Podľa článku Investor's Business Daily, ak by investor predal akcie v máji, premeškal by lukratívne zhodnotenia, ktoré nastali v letných mesiacoch a celkovo by sa tak jeho výkonnosť znížila. 

Nabitý týždeň 
Nový týždeň prinesie množstvo zaujímavých dát. Najskôr to budú čínske výsledky indexu nákupných manažérov (PMI), ktoré odhalia očakávania kľúčových zamestnancov súvisiace s vývojom čínskej ekonomiky v najbližších šiestich mesiacoch. V pondelok bude v USA sviatok, americké burzy budú zatvorené. Zverejnia výsledky európskej inflácie, ktoré sa očakávajú na úrovni 1,9 % oproti 1,6 % čo bol predchádzajúci výsledok. Ak by inflácia poskočila výraznejšie nad 2 %, rozšírilo by to špekulácie o znižovaní stimulov zo strany ECB. Záver týždňa uzavrie americký trh práce, miera nezamestnanosti a počet novo vytvorených pracovných miest. To všetko sú dôležité dáta pozorne sledované finančným trhom. 

Súvisiace články

Aktuálne správy