Vienna Insurance vykázala v 1. kvartáli vyšší zisk

Rakúska poisťovacia skupina Vienna Insurance Group (VIG) zaznamenala v 1. kvartáli vyšší zisk, príjmy zostali stabilné. Zisk pred zdanením medziročne vzrástol o 5 % na 128 miliónov eur, vďaka čomu je skupina na dobrej ceste splniť celoročný cieľ zisku v rozpätí 450 až 500 miliónov eur. Čistý zisk v prvých troch mesiacoch tohto roka stúpol zhruba o 15 % na 99 miliónov eur.
VIG doteraz veľmi úspešne prekonala globálnu výnimočnú situáciu súvisiacu s pandémiou nového koronavírusu a dostala sa na úroveň 1. kvartálu 2019. „Hoci sa hospodárske zotavenie vo väčšine krajín strednej a východnej Európy v dôsledku zhoršenia údajov o počte nakazených z jesene 2020 omešká, sme presvedčení, že naše ciele pre rok 2021 splníme. Rozhodujúcim faktorom pre citeľné ekonomické uvoľnenie bude miera zaočkovanosti, pri ktorej na mnohých našich trhoch vidíme výrazné pokroky,“ cituje agentúra APA šéfku VIG Elisabeth Stadlerovú.
Celkový objem poistného bol v 1. kvartáli stabilný na úrovni 3,11 miliardy eur (1. kvartál 2020: 3,12 miliardy eur). V segmentoch poistenia vozidiel a ostatného majetku a v zdravotnom poistení dokázala skupina napriek pandémii zlepšiť výsledok z 1. kvartálu 2020. V životnom poistení a v prvom rade pri jednorazových vkladoch sa objem poistného znížil. V niektorých segmentoch bol vývoj poistného ovplyvnený menovými efektami: po očistení o kolísanie výmenných kurzov vzrástol objem o 1,6 %.
Najväčší vzostup príjmov v absolútnych číslach zaznamenali Rumunsko, Česko a Poľsko. Krajiny s najvyšším príspevkom k zisku skupiny sú Rakúsko, Česko a Slovensko. Čo sa týka dočasne zablokovanej kúpy východoeurópskeho podnikania holandskej poisťovne Aegon v Maďarsku, VIG uviedla: „Vienna Insurance Group sa stále nachádza v konštruktívnom dialógu s maďarským ministerstvom financií s cieľom nájsť možnosť pozitívneho uzatvorenia transakcie a zavŕšenia akvizície.“
Kombinovaný pomer, čiže škody a náklady merané podľa príjmov, zostal podľa VIG stabilný na úrovni 95,2 % (1. kvartál 2020: 95,1 %). Kapitálové investície skupiny vrátane likvidných prostriedkov, dosiahli na konci marca 37,1 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy