Robinhood chystá vstup na burzu, podal predbežnú žiadosť

, ČTK Foto: SITA/AP

Robinhood sa preslávil ako firma, ktorá láka zákazníkov na možnosť obchodovať na burze bez poplatkov, vďaka čomu ho majú v obľube najmä mladí začínajúci investori. Prevažne negatívne sa o spoločnosti ale písalo v súvislosti s nedávnymi turbulenciami na americkom akciovom trhu.

Americká maklérska spoločnosť Robinhood Markets chystá vstup na burzu a už predbežne podala žiadosť o primárnu verejnú ponuku (IPO) akcií. Uviedla to na svojom blogu.

K termínu ani objemu chystanej ponuky akcií sa Robinhood v dôverných dokumentoch určených Komisii pre cenné papiere a burzy (SEC) nevyjadril. Agentúra Reuters už v decembri informovala, že firme bude s uvedením na burzu pomáhať banka Goldman Sachs.

Spoločnosť Robinhood založili v roku 2013 spolubývajúci zo Stanfordovej univerzity Vladimir Tenev a Baiju Bhatt. Firma užívateľom umožňuje obchodovať bez provízie s akciami, fondmi obchodovanými na burze (ETF), opciami a s kryptomenami. Jej popularita prudko vzrástla v čase pandémie, kedy sa mladí ľudia, zatvorení doma, rozhodli tráviť viac čas s obchodnou aplikáciou firmy a snažiť sa zarobiť peniaze.

Kritike z radov vlastných užívateľov Robinhood čelil po tom, čo bol nútený tento rok pozastaviť obchodovanie s niektorými akciami v reakcii na šialenstvo, ktoré vyvolali používatelia sociálnej siete Reddit. Tí sa dohovárali na obchodovaní vybraných akcií a v niektorých prípadoch pripravili veľké hedžové fondy, ktoré špekulovali na pokles cien, o značné peniaze. Objavili sa aj hlasy, že firma s hedžovými fondmi spolupracuje, čo Robinhood odmietol.

V ostatnom čase sa o Robinhood negatívne vyjadril napríklad investor Charlie Munger, ktorý jeho obchodný model, v ktorom zarába na odovzdávaní dát o transakciách veľkým firmám z Wall Street, označil za nečestný. Robinhood podľa neho práve preto zákazníkov povzbudzuje k čo najväčšej obchodnej aktivite a k riziku. Firma nad Mungerovými slovami vyjadrila sklamanie a označila ich za elitárske. Munger je spolupracovníkom investora Warrena Buffetta.

Robinhood, podľa zdrojov Reuters, uvažoval pred niekoľkými týždňami o priamom vstupe na burzu. V takom prípade spoločnosť nepredáva žiadne akcie pred oficiálnym vstupom na trh, ako je tomu pri IPO.

Súvisiace články

Aktuálne správy