Rakúska ekonomika je ešte v recesii

Aktuálne vysoký počet nákaz novým koronavírusom umožní v budúcich mesiacoch len postupné uvoľňovanie protiepidemických opatrení v Rakúsku, čo bude mať negatívny vplyv na zotavovanie ekonomiky, odhaduje Bank Austria.

"Rakúska ekonomika sa ešte nachádza v recesii, ktorá sa začala spoločne s druhou vlnou pandémie koncom jesene 2020," uviedol hlavný ekonóm Bank Austria Stefan Bruckbauer. Pokles sa "však citeľne spomalil".
Ekonomický indikátor UniCredit Bank Austria sa vo februári zvýšil na -0,5 bodu z januárových -1,3 %. "Ekonomický optimizmus si v Rakúsku polepšil na širokom fronte," uviedol Bruckbauer.
Bank Austria počíta s tým, že spomalenie ekonomiky v 1. štvrťroku bude podstatne menšie ako v poslednom kvartáli minulého roka. V celom roku 2021 banka naďalej očakáva expanziu o 2,6 % a v roku 2022 rekordný nárast o 5,7 %. Návrat na úrovne spred pandémie sa očakáva až v polovici roka 2022.
Koronakríza bude mať ešte dlhší čas vplyv aj na rakúsky trh práce. Bank Austria prognózuje v tomto roku len mierne zotavenie. V roku 2020 dosiahla miera nezamestnanosti 9,9 %. Tento rok by podľa banky mala klesnúť na 9,5 % a v roku 2022 na 8,6 %. Na porovnanie, v roku 2019 dosiahla miera nezamestnanosti 7,4 %.
V priebehu tohto roka sa počíta s výrazným zrýchlením inflácie, ktorá sa v januári nachádzala na úrovni 0,8 %. V najbližších mesiacoch by sa z dôvodu začiatku zotavovania ekonomiky a vyšších cien komodít mohla dostať až nad 2,5 %, predpovedá ekonóm Bank Austria Walter Pudschedl. "Cenové tlaky však budú len dočasné. Na roky 2021 a 2022 očakávame priemernú infláciu okolo 2 %," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy