15 grafov Goldman Sachs: Rok 2021 v znamení oživenia

, Goldman Sachs Foto: getty images

V záverečnej správe za uplynulý rok, ktorú zverejnili ekonómovia Goldman Sachs, banka zhrnula kľúčové globálne témy, ktoré budú pravdepodobne formovať rok 2021. Ako inak, doplnili ich o sériu grafov.

Globálna ekonomika sa vlani kvôli pandémii náhle zastavila, pričom vrchol prepadu globálneho HDP dosiahol v polovici apríla 20 %, v jednotlivých ekonomikách sa toto číslo výrazne líšilo.

Bezprecedentné uvoľnenie monetárnej politiky a prispôsobenie sa novej situácii vyvolalo rýchle, ale len čiastočné globálne oživenie v druhej polovici roku 2020. Fiškálne uvoľnenie viedlo k relatívne stabilnému rastu skutočnému disponibilnému príjmu vo väčšine rozvinutých trhov a to aj napriek historickému kolapsu HDP. Menové uvoľnenie stabilizovalo finančné trhy a zavedenie politík ako je nosenie rúšok, či práca z domu znížili relatívny dopad šírenia vírusu na ekonomickú činnosť.

Relatívne nízke množstvo bankrotov, nárast počtu obchodných spoločností, obmedzené zvýšenie nezamestnanosti v Európe a Japonsku a prudký pokles nezamestnanosti v Severnej Amerike, poukazujú na prekvapivo obmedzené dlhodobé škody. Analytici očakávajú, že situácia ohľadom vírusu sa prudko zlepší v roku 2021, čo je spôsobené teplejším počasím na severnej pologuli, zvyšovaním imunity ale hlavne úspešnou globálnou očkovacou kampaňou. Dodávky očkovacej látky sú v súčasnosti hlboko pod úrovňou dopytu, v nasledujúcich mesiacoch by jej však na rozvinutých trhoch malo byť dostatok a neskôr v priebehu roka aj na rozvíjajúcich sa trhoch. Problémy sú väčšinou logistického charakteru, ale rýchlosť očkovania v Izraeli v posledných týždňoch naznačuje, že sú prekonateľné.

Spomalenie šírenia vírusu by malo podporiť aktivitu v citlivých odvetviach, ktoré tvoria hlavnú časť produkčného prepadu za rok 2020, a mali by viesť k naplneniu prognózy globálneho rastu v roku 2021 nad úrovňou konsenzu +6,4 %.

A teraz si pozrime zopár zaujímavých grafov spred roka. Počnúc globálnym náhlym zastavením, keď sa Čína, ako prvá krajina, rozhodla pre blokovanie. V marci sa už pre podobný scenár rozhodlo niekoľko ďalších krajín.

Izolácia a odstávky viedli k 20 % prepadu globálneho HDP v apríli.

Aj napriek tomuto prepadu, pokles to nebol rovnomerný a rýchlo sa začal prejavovať rôzne naprieč jednotlivými ekonomikami.

Kolaps v USA sa podarilo čiastočne zvrátiť v druhej polovici roka vďaka panickej politickej reakcii a apeloch na správanie sa obyvateľstva.

 

Medzitým pristúpili aj ostatné globálne centrálne banky k historickému kvantitatívnemu uvoľňovaniu vo výške 20 biliónov dolárov.

Centrálne banky svojou ultrauvoľnenou monetárnou politikou vyvolali tlak na finančné zdravie, index sa výrazne prepadol a dosiahol najnižšiu úroveň všetkých čias.

Pri pohľade do budúcnosti vidia analytici Goldman Sachs obmedzené dopady na strane ponuky. Tým, že sa vírus dostane pod kontrolu, zvyšujú globálny prognózovaný rast HDP pre rok 2021 na úroveň rastu 6,4 %.

Celkový rast bude podporený silným obchodným sektorom, ktorý „zažil prekvapivo málo bankrotov“ a rastom novej obchodnej aktivity.

K svojmu optimistickému výhľadu Goldmani dodávajú, že šírenie vírusu sa spomalí, keď sa na severnej pologuli oteplí.

A samozrejme, ako sa bude zvyšovať prirodzená imunita proti infekcii.

Obmedziť šírenie vírusu výrazne pomôže aj distribúcia dostatočného množstva vakcín.

Z čoho najviac dokážu vyťažiť rozvinuté ekonomiky prostredníctvom úspešných očkovacích kampaní.

Za predpokladu, že budú vyriešené logistické problémy, ale na tie sa Goldmani pozerajú optimisticky a za príklad uvádzajú rýchle preočkovanie obyvateľov Izraela.

Postupné víťazstvo nad Covidom-19 by malo podporiť aktivitu v sektoroch citlivých na šírenie vírusu a v obmedzených odvetviach, ktoré tvoria veľkú časť prepadu produkcie.

Predpoveď sa končí zhrnutím všetkých vyššie uvedených skutočností a predikciou zvýšenej inflácie v nasledujúcich rokoch.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy