Import do Číny v septembri strmo vzrástol

Čínsky import v septembri ožil a vzrástol najstrmšie v tomto roku. Aj export pokračoval v raste už štvrtý mesiac po sebe, keďže ďalší obchodní partneri zrušili obmedzenia spojené s pandémiou nového koronavírusu, čím podporili druhú najväčšiu ekonomiku sveta.

Podľa oficiálnych údajov colného úradu sa čínsky import v septembri zvýšil medziročne o 13,2 % po augustovom poklese o 2,1 %. Analytici pritom očakávali, že stúpne len o 0,3 %. A export v sledovanom období vzrástol, o 9,9 %, čo je zrýchlenie oproti augustu, keď sa zvýšil o 9,5 %.
Ekonómovia pritom očakávali slabšie výsledky importu pre neistotu v súvislosti s koronavírusom a geopolitické napätie. Ale zdá sa, že firmy v Číne sa snažili nakúpiť technologické produkty z USA pred pravdepodobným zavedením reštrikcií.
A pokračujúci solídny rast exportu zase naznačuje, že čínski vývozcovia sa zotavujú z pandémie vďaka "reštartu" globálnej ekonomiky, pričom čínske firmy sa ponáhľajú získať väčšie podiely na zahraničných trhoch, kým ich rivali zápasia so zníženou výrobnou kapacitou.
Niektorí analytici však varujú, že vývoz by mohol zoslabnúť, keď klesne dopyt po ochranných pomôckach z Číny.
Rast dovozu stlačil prebytok obchodnej bilancie Číny v septembri na 37 miliárd USD (31,36 miliardy eur) z 58,93 miliardy USD v auguste a pod odhadovanú hodnotu 58 miliárd USD.
Ekonómovia očakávajú, že napätie medzi USA a Čínou sa bude stupňovať pred americkými prezidentskými voľbami. Čína naďalej zaostáva pri plnení svojho sľubu zvýšiť nákupy amerického tovaru v rámci prvej fázy obchodnej dohody zo začiatku tohto roka.
Politicky citlivý prebytok obchodnej bilancie Číny s USA sa v septembri znížil na 30,75 miliardy USD z augustových 34,24 miliardy USD.
Najvyšší predstavitelia amerického a čínskeho obchodu v auguste telefonicky potvrdili, že chcú pokračovať v plnení dohody. Začiatkom tohto mesiaca však americký minister poľnohospodárstva Sonny Perdue spochybnil pravdepodobnosť, že Čína dosiahne svoj záväzok v oblasti nákupu poľnohospodárskych produktov z USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy