Zlatá rally sa len začína

, CNBC Foto: SITA/AP

Zlato dosiahne noví rekordy kvôli koronavírusu, predpovedá manažér hedgeových fondov Michael Novogratz. A nie je sám.

Zdá sa, že účastníci trhu dúfajú, že rozsiahle núdzové stimulačné opatrenia by mohli čoskoro nájsť cestu k firemným ziskom. Rastú čínske akcie aj európske, pričom širší technologický index Nasdaq zaznamenal ďalší rekord. Zároveň ale investori stále hľadajú bezpečný prístav kvôli obavám z pandémie. Ceny zlata v stredu prudko stúpli nad technickú úroveň 1 800 dolárov za uncu, bolo to prvýkrát od roku 2011.

„Federálny rezervný systém a centrálne banky na celom svete stále tlačia peniaze, viac a viac peňazí, a tak zlato dosiahne staré maximá, 1950 dolárov a bude pokračovať raste. Myslím, že sa to práve deje, na trhoch sme v iracionálnej bujnej zóne, je ťažké zistiť, kde sa to zastaví,“ povedal Michael Novogratz, generálny riaditeľ a predseda Galaxy Digital a dodal: „nafukuje sa bublina.“

Globálna zdravotná kríza prinútila centrálne banky na celom svete, aby prišli s masívnymi núdzovými stimulačnými opatreniami v snahe oživiť hospodárstvo. Zlato sa tradične používa ako zabezpečenie proti inflácii a ceny zvyčajne rastú, keď sa zhoršujú ekonomické podmienky. Globálne akcie a ceny zlata sa však v súčasnosti vnímajú ako vyššie. Analytici tvrdia, že stimuly od centrálnych bánk  a dodatočná ponuka peňazí, ktoré môžu vytvárať, vytvárajú zlatu dobrú pozíciu v krátkodobom aj dlhodobom horizonte.

 „Chceli by sme vyzvať investorov, aby začali diverzifikovať a jediné aktívum, ktoré je potrebné zvýšiť, je zlato,“ povedal Michael Howell, generálny riaditeľ spoločnosti Crossborder Capital. Ako ďalej uviedol, súbežné opatrenia amerického Federálneho rezervného systému a čínskej centrálnej banky, ktoré pumpujú peniaze na trh, bola pre zlato „magickou správou“, pretože predpovedanie cien zlata by mohlo v nasledujúcich 18 mesiacoch stúpnuť až o 50 % a dosiahnuť 2 500 dolárov za uncu.

 „Zlatá rally bola v histórii veľmi usporiadaná a stabilná, čo dokazuje, že práve teraz ide stávku pre  dlhodobých investorov," uviedol Boris Schlossberg, menový stratégie  BK Asset Management.

Súvisiace články

Aktuálne správy