Lagardeová: Táto kríza je akcelerátorom transformácie

, ČTK Foto: SITA/AP

Hospodárska kríza vyvolaná pandémiou Covid-19 povedie k zásadným zmenám svetovej ekonomiky, ktoré budú zahŕňať zvýšenie dôrazu na ekológiu a digitalizáciu a tiež transformáciu systému práce.

Šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová, podľa agentúry AFP uviedla, že Európa sa v tejto súvislosti nachádza v "skvelej pozícii", a poukázala okrem iného na vedúce postavenie kontinentu v oblasti ekologických inovácií. "Táto kríza je akcelerátorom transformácie, ktorá sa už v našich ekonomikách skrývala," povedala Lagardeová počas ekonomickej videokonferencie v Paríži. "To, čo práve prežívame, urýchli transformáciu výroby, práce, obchodu a pravdepodobne prinesie posun k udržateľnejšiemu a ekologickejšiemu spôsobu života," dodala.

Konkrétne poukázala napríklad na prácu na diaľku, ktorá podľa nej prinajmenšom vo vyspelých krajinách "zmení spôsob práce všetkých zamestnancov". Upozornila tiež na "zrýchlenie digitalizácie v službách či automatizácie v priemysle". Dodala, že kríza by podľa odhadov mala zvýšiť robotizáciu v priemysle o 70 až 75 percent.

Lagardeová tiež upozornila, že v dôsledku obmedzenia pohybu ľudí v rámci boja proti šíreniu koronavírusu došlo k prudkému rozvoju internetového obchodu. Dodala, že tento vývoj by sa mal v budúcnosti ďalej zrýchľovať na úkor predaja v tradičných obchodoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy