Nemecká ekonomika tento rok klesne o 5,1 %

Nemecká ekonomika prečká hlbokú recesiu spôsobenú pandémiou nového koronavírusu relatívne dobre, uviedol Inštitút pre hospodársky výskum (IWH) so sídlom v Halle.
„Pandémia tvrdo zasiahla nemeckú ekonomiku, ale jej pád nie je taký hlboký ako v iných veľkých ekonomikách eurozóny, kde je počet ochorení a smrteľných prípadov v pomere k počtu obyvateľov vyšší,“ píše sa v správe IWH. „Recesia zrejme dosiahne v 2. kvartáli svoje dno, keďže epidémia bola v máji a júni na ústupe a uvoľňovali sa reštrikcie.“
Prognóza ekonómov IWH pre tento rok je relatívne optimistická, keď počíta s poklesom nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) o 5,1 %. Na budúci rok by sa ekonomika mala oživiť a vzrásť o 3,2 %. „Vo východnom Nemecku by pokles ekonomiky s 3,2 % mohol byť slabší ako v celom Nemecku.“ Predpoveď IWH vychádza z predpokladu, že na jeseň nepríde na severnej pologuli k výraznému nárastu počtu ochorení COVID-19.
Experti Deutsche Bundesbank sú podstatne pesimistickejší, keď počítajú v tomto roku s prepadom HDP o 7,1 %. Iné prognózy sú ešte pesimistickejšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy