MPRV: Slovenská bryndza, biele zlato

Vyjadrenie: MPRV: Slovenská bryndza, biele zlato Bohaté vegetačné pastviny na Slovensku zabezpečujú výnimočnosť zloženia bryndze Obrovské množstvo probiotických kultúr a zdraviu prospešných látok zlepšuje imunitu Slovák skonzumuje priemerne 0,6 kilogramu bryndze za rok Bratislava 26.

Vyjadrenie: MPRV: Slovenská bryndza, biele zlato
Bohaté vegetačné pastviny na Slovensku zabezpečujú výnimočnosť zloženia bryndze
Obrovské množstvo probiotických kultúr a zdraviu prospešných látok zlepšuje imunitu
Slovák skonzumuje priemerne 0,6 kilogramu bryndze za rok

Bratislava 26. máj 2020 – Známe staré ovčiarske príslovie vraví „ovca dojí pyskom“ – a práve to je pre Slovensko obrovská výhoda. Bohaté a rôznorodé zloženie bylín slovenských pasienkov má priaznivý a dokázateľný vplyv na cenné zloženie ovčieho mlieka, z ktorého sa vyrába kvalitná bryndza. Nie je len chutná, ale aj zdraviu prospešná. Je klenotom medzi syrmi, je to slovenské biele zlato.
Na Slovensku chované ovce tradičným spôsobom na pastve majú najlepšiu bilanciu zdravia a chuti ich produktov. Zvlášť z májového mlieka je bryndza mimoriadnym pokladom. Jej konzumácia má pritom priaznivý vplyv na imunitný systém. Už jeden gram bryndze obsahuje viac ako miliardu živých probiotických kultúr viac ako dvadsiatich druhov baktérií mliečneho kvasenia. Tieto mimoriadne vlastnosti slovenskej bryndze na Slovensku sú spôsobené najmä botanickou pestrosťou pasienkov, ktoré sú podľa výskumov pestrejšie ako napríklad alpské pasienky. A práve v tom je čaro bryndze. Ovce, ktoré tieto pasienky spásajú v našej prírode, dokážu transformovať zložky pastvy do mlieka. Vďaka tomu sa bryndza zaraďuje medzi funkčné potraviny, čo znamená, že jej konzumácia má priaznivé účinky na ľudské zdravie.
Za najzaujímavejšiu sa vo všeobecnosti považuje tzv. májová bryndza. Ovce sa vyháňajú na pasienok koncom apríla a bryndza sa tak začína robiť v máji. Jarné mladé pasienky majú fantastické zloženie bylín, ktoré sa dostáva až do mlieka. Vysokú kvalitu si však bryndza zachováva celý rok, pretože už máme aj chovy, ktoré produkujú ovčie mlieko celoročne.
Pod pojmom bryndza sa historicky myslí rozdrvený tvrdý zrejúci syr z ovčieho mlieka a neskôr aj ako jemno pomletý a osolený vykysnutý a vyzretý ovčí hrudkový syr. Jeho vôňa a chuť je lahodná, príjemne kyslá po ovčom syre, mierne pikantná a slaná. Obsah soli je oproti iným syrom len 2 %, teda toľko, ako aj v bežných potravinách. Bryndzu u nás konzumovali naši predkovia dlhé stáročia a v minulosti tvorila hlavnú súčasť nášho jedálnička. Rozhodne každý národ na svete má svoje národné špeciality, ktorými sa môže vo svete zviditeľňovať a je na ne hrdý. Zvláštnou kategóriu sú syry. Švajčiari sú hrdí na svoj ementál, Taliani na parmezán, Francúzi majú roquefort, my na Slovensku sme právom hrdí na bryndzu. „Slovenská bryndza” má schválené chránené zemepisné označenie Európskou úniou a môže sa vyrábať iba z mlieka získaného na Slovensku. Klasická bryndza sa môže vyrábať aj zo zmesi ovčieho a kravského syra, je ale dobré vedieť, že musí obsahovať najmenej 50 % ovčieho hrudkového syra. Niektoré bryndze sú ocenené aj „Značkou kvality“. Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku vydáva aj certifikáciu s logom „Zlatá ovca – 100% ovčie“, ktorej účelom je zviditeľniť poctivých spracovateľov slovenskej bryndze. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR preto odporúča sledovať pôvod a zloženie bryndze, pridanú hodnotu predstavuje práve slovenská 100 %-ná ovčia bryndza, ktorej konzumácia by v našom jedálničku nemala chýbať. Slováci spotrebujú na obyvateľa 0,6 kilogramu bryndze ročne. Na výrobu takéhoto množstva bryndze je potrebných približne 2,3 litra ovčieho mlieka. Na Slovensku sa chová takmer 330 000 oviec, ktoré ročne dokážu vyprodukovať približne 13 500 ton ovčieho mlieka. Ročná výroba bryndze na Slovensku predstavuje približne 4 000 ton.
Bryndza chráni pred onkologickými ochoreniami a osteoporózou. Účinne bojuje proti civilizačným ochoreniam, ako sú atopický exém, alergická nádcha, astma, cukrovka či roztrúsená skleróza. Pri fermentácii ovčieho syra vzniká pravotočivá kyselina mliečna. Táto kyselina je pre črevo „požehnaním“. Choroboplodné baktérie nemajú rady kyslé prostredie. Pravotočivá kyselina mliečna tak bráni tomu, aby bolo hrubé črevo osídlené „zlými“ baktériami. Bryndza je bohatým zdrojom aminokyseliny glutamín, ktorá pomáha udržiavať hrubé črevo zdravé.
Bryndza sa osvedčila aj pri prevencii rakoviny hrubého čreva, tráviacich problémoch, alergických ochoreniach či pri posilňovaní imunity. Bryndza sa môže pre svoj priaznivý účinok na zdravie hrubého čreva stať neoceniteľným pomocníkom pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo si udržať štíhlu líniu. Bryndza sa dá jesť na raňajky, obed či večeru. Dá sa použiť na prípravu tradičných jedál, ako sú halušky či pirohy, alebo aj populárnym spôsobom na pizzu či k zeleninovým šalátom. Z bryndze sa vyrábajú rôzne nátierky alebo sa konzumuje samostatne.
Bryndza svojím priaznivým vplyvom na imunitný systém môže zohrávať dôležitú úlohu aj pri prevencii v boji proti stále aktuálnej hrozbe pandémie koronavírusu. Jej konzumáciou tak môžete ochrániť seba a svojich blízkych. Agrorezort preto odporúča zvýšiť konzumáciu tejto prospešnej potraviny. TASR o tom informoval Daniel Hrežík z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy