Na každých 1 000 obyvateľov Slovenska pripadá aktuálne v priemere 53 firiem

Podľa odhadu poradenskej spoločnosti Bisnode pôjdu tieto čísla v dôsledku aktuálnej krízy spôsobenej koronavírusom výrazne dole.

Na každých 1 000 obyvateľov Slovenska pripadá aktuálne v priemere 53 firiem. Vyplýva to z údajov zverejnených poradenskou spoločnosťou Bisnode. „Tieto čísla pôjdu v dôsledku koronavírusu výrazne dole,“ myslí si analytička firmy Petra Štěpánová. V rámci krajov vedie Bratislavský kraj, kde na každých 1 000 obyvateľov pripadá 153 podnikov. Podľa poslednej analýzy Bisnode pritom v hlavnom meste a jeho okolí podnikalo k 10. marcu viac ako 100-tis. akcioviek a spoločností s ručením obmedzeným. Ide o vyše tretinu všetkých firiem na Slovensku.

„Bratislavský kraj je dlhodobo ekonomicky najatraktívnejším miestom pre podnikanie. Kým počet firiem prepočítaných na 1 000 obyvateľov tu dosahuje úroveň viac než 153 firiem, na počet firiem druhý najbohatší Nitriansky kraj, vykazuje vyše 47 firiem na tisícku obyvateľov. Ide o rozdiel viac než sto firiem na 1 000 obyvateľov,“ približuje Štěpánová. Zároveň dodáva, že tieto dáta už v blízkej dobe negatívne ovplyvní kritická situácia spôsobená pandémiou koronavírusu. „Na slovenskej podnikateľskej scéne sa počas minulého roka odrazili optimistické nálady, ktoré podnikatelia pretavili do nového biznisu. Podľa aktuálnej kritickej situácie je už teraz jasné, že v tomto roku výrazne poklesne počet novozaložených firiem, a zároveň výrazne narastie počet zatvorených podnikov,“ uzatvára analytička.

Bisnode je líder v dátach a analytike. Zamestnáva viac ako 2 100 pracovníkov v 19 krajinách Európy. Používa analytiku a skóringové modely, vďaka ktorým predpovedá zákaznícke správanie či poskytuje detailné informácie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy