Slováci minú na obed v priemere 5,60 denne

, Callio Foto: getty images

Zamestnávatelia stále častejšie nahrádzajú tradičné papierové stravné lístky elektronickými gastro kartami. Ako to vyplýva z prieskumu Callio, karty dokážu zamestnávateľom znížiť náklady až o 20 % a živnostníkom môžu priniesť úsporu na daniach a odvodoch až do sumy 915 eur.

V súčasnosti gastrolístky počas pracovného dňa využíva viac ako 800-tisíc Slovákov a celosvetovo viac než 33 miliónov ľudí. Systém stravných lístkov funguje vo svete viac ako 50 rokov, na Slovensko prišli v roku 1991. Najväčšou nevýhodou papierových gastrolístkov je, že majú presnú hodnotu a prevádzky z nich nevydajú. Pri elektronickej karte sa zamestnancovi odrátava z kreditu presná suma.

Veľkou výhodou elektronického gastrolístka je, že zvýšenie jeho nominálnej hodnoty znižuje, v porovnaní s finančnými odmenami alebo inými formami odmien, náklady zamestnávateľa o viac ako 20 %. Sú totiž oslobodené od odvodov. „Zamestnancovi zostane celá hodnota nabitých stravovacích poukážok v porovnaní s finančnou odmenou, z ktorej zaplatí 30 % na daniach a odvodoch,“ približuje Michal Hanzel zo spoločnosti GGFS, ktorá na trh priniesla elektronickú kartu Callio.„Za pár rokov sa podarilo vybudovať akceptačnú sieť pre elektronické stravné lístky v rovnakej kvalite ako tomu bolo pri pôvodných papierových gastrolístkoch. Najnovšie prevádzky upravujú svoje pokladničné systémy tak, že presne určujú spôsob využitia, čo sa inou formou (napríklad platbou hotovosti) nedá zabezpečiť,“ upozorňuje Michal Hanzel.

Ak si živnostník nabije kartu gastrolístkami na celý rok 2020, zaplatí na daniach a odvodoch až do 915 eur menej. Tento krok sa oplatí najmä tým, ktorí si v daňovom priznaní neuplatňujú paušálne výdavky.

Nabitie elektronických straveniek na kartu je administratívne nenáročné. Elektronické stravovacie poukazy sa na elektronickú kartu dajú zakúpiť mesačne, polročne aj na celý rok. Zatiaľ čo tradičné gastrolístky majú obmedzenú platnosť, elektronické stravné poukážky až 18 mesiacov od ich vydania. V prípade straty je možné kartu zablokovať a požiadať o zaslanie náhradnej.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy