Rast HDP podľa analytikov tento rok neprekročí 2 %

Analytici komerčných bánk v priemere očakávajú, že rast hrubého domáceho produktu Slovenska v roku 2020 dosiahne 1,9 %.

Slovenské hospodárstvo neporastie v tomto roku ani dvojpercentným tempom. Analytici komerčných bánk totiž v priemere očakávajú, že rast hrubého domáceho produktu v roku 2020 dosiahne 1,9 %. Vyplýva to z aktuálneho januárového kola prieskumu Národnej banky Slovenska (NBS) medzi bankovými analytikmi. Oproti decembru tak svoj výhľad hospodárskeho rastu na tento rok nezmenili. Bez zmeny zostáva aj odhad ekonomického rastu za rok 2019, ktorý by mal podľa analytikov dosiahnuť 2,2 %.

Rast spotrebiteľských cien by sa mal podľa aktuálnych prognóz analytikov komerčných bánk v tomto roku spomaliť. Rovnako ako v decembri totiž aj v januári odhadujú tohtoročnú koncoročnú harmonizovanú infláciu na úrovni 2,4 %, oproti vlaňajším 2,8 %. Jadrová inflácia by mala predstavovať 2,2 %.

Na trhu práce bankoví analytici očakávajú v tomto roku mierny nárast miery nezamestnanosti na 6 %. Výraznejšie by sa mal spomaliť aj rast nominálnych miezd. Kým vlani sa ich rast pohyboval okolo ôsmich percent, v tomto roku už analytici očakávajú zvyšovanie miezd iba o 5 %. Spomaliť by sa mal aj rast zamestnanosti z vyše 1 % v roku 2019 na aktuálne analytikmi odhadovaných 0,3 % v tomto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy